Huang Xianfan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Huang Xianfan
(1899 - 1982)
U lind në13 nëntor, 1899
Fusui, Kina
Vdiq18 janar 1982
Guilin, Kina
Kombësia Kina
Profesionihistorian
Huang Xianfan 1932

Huang Xianfan, shqipëruar si Huang Dzianfan ,kinezisht: 黄現璠/黄现璠, Huáng Xiànfán),lindi më 13 nëntor të vitit 1899 në Fusui; vdiq më 18 janar të vitit 1982 në Guilin. Ishte një historian, etnograf, gjuhëtar, folklorist i rëndësishëm kineze, ishte një nga figurat më të shquara të shkencës arsimit dhe kulturës Zhuang etnike(Kinë më e populluar e pakicave etnike).[1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Huang Xianfan lindi më 1899 në Fusui në një familje Jeuang etnike, ku edhe përfundoi shkollën fillore dhe atë të mesme, kurse më 1926 gjimnazin në Nanning. Prej vitit 1926-1935 ka studiuar historia në Universitetin Normale e Pekini, ku laureohet si nxënësi më i mirë i gjeneratës së tij. Prej vitit 1935- l937 ka studiuar historia e oriental në Universitetin e TokioJaponia), ku u dallua si student i zgjuar dhe i zellshëm. Huang Xianfan u Kthye në Kina në vitin 1937 ku edhe punoi si mësues historia në Nanning. Prej 1938-1940 ka qenë lektor dhe associate profesor në Universitetin e Guangdzi, prej 1941-1942 ka qenë profesor në Universitetin e Sun Jetsen, prej 1942-1943 ka qenë profesor në Universitetin Normale e Guilin, prej 1944-1953 ka qenë profesor në Universitetin e Guangdzi. Gjatë kësaj periudhe, më 1949, u zgjodh drejtor i kinezisht departamenti për Universitetin e Guangdzi, më 1950, u zgjodh drejtor i biblioteka për Universitetin e Guangdzi. Në të njëjtën kohë, më 1950, u zgjodh Kombëtare Popullore e Kongresit në emër të, anëtar i Kombëtare Popullore e Kongresit etnike komitetit të çështjeve të. Prej 1954-1982 ka qenë profesor në Universitetin Normale e Guangdzii. Gjatë kësaj periudhe, në vitin 1979 u zgjodh Baiyue kombëtare studimin e historisë së të Kinës vice president. Me 17 gusht 1980 u zgjodh anëtarët e kinezisht Popullore Politike Konsultativ Konferenca. Me 26 tetor 1980 u zgjodh Kinë kombëtar konsulentët e Shoqëria të Kërkimeve. Me 27 shkurt 1981 u zgjodh anëtarët i redaktimit i Kinë Encyclopedia. Në vitin 1981, ai themeloi Universitetin e Lijiang.[2]

Si historian i njohur, është autor dhe bashkautor i disa punimeve për periudha të ndryshme historike. Ka botuar një varg librash, kumtesa, referate, dhe mjaft artikuj shkencorë dhe publicistikë. Shkrimet e tija përfshinin historiografisë, antropologjia, gjuhësia, etnologji, folklori. Ndër veprat e tij, më e rëndësishmja është "Historinë e Përgjithshëm së Zhuang etnike" botuar në vitin 1988, një studim etnografik. Ajo e tregon autorin si një shkrimtar të nivelit të lartë dhe si historian që përpiqet të ndërtojë kuadrin e saktë të histori së zhuang etnike. Autori mbron të drejtën e një populli për të jetuar i lirë dhe dashurinë e natyrshme për trojet e të parëve. Duke qenë një vepër historike, libri i zhuang etnike ka rëndësinë për të dhënat historike dhe faktet që sjell. Pa këtë vepër historiografisë për Zhuang etnike do t'i mungonin burimet e para, që e kanë ushqyer dhe vazhdojnë t'a ushqejnë edhe sot.

Tituj të veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Monografi të botuara:

• Përgjithshëm Historia e Kinës, të Botërore,(tre vëllimet,bashkautor)Pekini ,1932-1934;

• Historia e jashtëm të shkollës së mesme,(dy vëllime,bashkautor )Pekini ,1933;

• Fermerët që jetojnë në dinastia Juan, Pekini ,1934;

• Shoqëria në përgjithësi dinastia Tang, Shanghai ,1936;

• Histori Sociale në dinastia Shang ,Guilin,1950;

• Historia e shoqërisë feudal në Kinë ,Guilin,1950;


  • Punime të botuara në Revista Shkencore:

• Rob jetën në dinastia Juan, "sociale revistat", nr.2, Pekini , maj 1932;

• Një Studim historike e të tre krahinat verilindore, "përparimi", nr.8, Pekini, nëntor 1932;

• Klasa e paarritshëm në dinastia Tang, "Normal mujor" ,nr.13, Pekini, gusht 1934;

• Nuk ka rob të shoqërisë në historinë kineze, "Normal mujor" ,nr.2-3, Guilin, shkurt-Mar 1979;

studim zhuang[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Monografi të botuara:

• Një Histori e shkurter Zhuang etnike, Nanning,1957;

• Nung Cigao, (Publikuar pas vdekjes së tij) Nanning,1983;

• Historinë e Përgjithshëm së Zhuang etnike, ( Publikuar pas vdekjes së tij) Nanning,1988;

• Një Kritik Biografia e Vei Bakyun, ( Publikuar pas vdekjes së tij) Guilin,2008;


  • Punime të botuara në Revista Shkencore:

• Hulumtimi mbi këngë popullore Zhuang, "Daily Guangxi", Nanning, 10 shkurt, 1957;

• Tusi sistemit perëndimore në Guangxi, "Studim Gazetat Zhuang", nr.1, Nanning, 1962;

• Tonggu prodhuese, (Publikuar pas vdekjes së tij)“Akademik forumi”, nr.9, Nanning, 1985;

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ (kinezisht):Një nga themeluesit e kinezisht etnologji:Huang Xianfan - china.com.cn Arkivuar 1 korrik 2017 tek Wayback Machine
  2. ^ Dictionary kineze e të celebrity, nr.1861, Shanghai, 1992.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]