Jiroemon Kimura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Jiroemon Kimura (木村 次郎右衛門 Kimura Jirōemon?, 19 April 1897 – 12 June 2013) ishte një supercentenarian japonez i cili ka jetuar 116 vjet e 54 ditë. Ai u bë njeriu më i vjetër i verifikuar më 28 dhjetor të vitit 2012, kur e tejkaloi Christian Mortensen i cili kishte vdekur në vitin 1998. Kimura vdiq nga shkaqe natyrale më 12 qershor 2013, në një spital në Kyōtango, Prefektura e Kiotos, Japoni. Ai konsiderohet burri më i vjetër i verifikuar që ka jetuar ndonjëherë, i lindur në shekullin XIX.

Kimura u bë njeriu më i vjetër i gjallë në Japoni pas vdekjes së Tomoji Tanabe më 19 qershor 2009, njeriu më i vjetër në botë me vdekjen e Walter Breuning më 15 Prill 2011, personi më i vjetër në Japoni me vdekjen e Chiyono Hasegawa më 2 dhjetor 2011 dhe personi më i vjetër në botë me vdekjen e Dina Manfredini më 17 dhjetor 2012, deri në vdekjen e tij gati gjysmë viti më vonë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kimura lindi si Kinjiro Miyake (三宅 金治郎 Miyake Kinjirō?) . Sipas të dhënave, ai lindi më 19 Prill 1897, në fshatin e peshkimit Kamiukawa, i treti nga gjashtë fëmijët e lindur nga fermerët Morizo dhe Fusa Miyake. Sipas nipit të tij Tamotsu Miyake, Kimura lindi në të vërtetë më 19 Mars 1897, por ditëlindja e tij u regjistrua si 19 Prill 1897, gabimisht në vitin 1955 kur të dhënat nga qytetet fqinje u konsoliduan dhe u ribënë. Ai e mbaroi shkollën i dyti në klasën e tij në moshën 14 vjeç dhe filloi punën nga zyrat postare lokale rreth moshës 17 vjeç.

Katër nga vëllezërit e motrat e Kimuras jetuan mbi moshën 90 vjeç, dhe vëllai i tij i vogël vdiq në moshën 100 vjeç. Në kohën e vdekjes së tij, Kimura kishte 7 fëmijë (5 prej të cilëve e mbijetuan), 14 nipër e mbesa (13 të mbijetuar), 25 stërnipa dhe 15 stërmbesa. Kimura ishte i ndërgjegjshme për shëndetin dhe jetën aktive. Ai zgjohej herët në mëngjes dhe lexonte gazeta me një llupë. Gjithashtu, ai kënaqej të fliste me të ftuarit dhe ndiqte debate të drejtpërdrejta parlamentare në televizion. Ai e vlerësonte ngrënien e pjesëve të vogla të ushqimit (hara hachi bun me) si çelësi për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme. Kimura banonte në Kyōtango, Prefektura e Kiotos, me të venë e djalit të tij të madh, 83 vjeç, dhe të venë e nipit të tij, 59 vjeç.

Në ditëlindjen e tij të 114-të në 19 Prill 2011, Kimura përmendi mbijetesën e tij nga tërmeti me magnitudë 7.6 të vitit 1927, Kita Tango, që goditi Kioton dhe vrau mbi 3,000 njerëz. Vetëm katër ditë para se të mbushte 114 vjeç, pas vdekjes së Walter Breuning, Kimura u bë njeriu më i moshuar në botë si dhe njeriu i fundit i gjallë i lindur në vitet 1800.

Në tetor 2012, Kimura u paraqit me një certifikatë nga Kryeredaktori i Rekordeve Botërore Guinness Craig Glenday, në lidhje me paraqitjen e Kimuras në botimin e vitit 2013 të librit Guinness World Records ; ky ishte viti i dytë me radhë ku Kimura u njoh si njeriu më i vjetër i gjallë në botë, pasi ai gjithashtu u shfaq në libër një vit më parë. Gjatë takimit, Kimura tha se pjesën më të madhe të kohës e kalonte në shtrat.

Në ditëlindjen e tij të 116-të dhe të fundit, Kimura mori shumë urime, duke përfshirë një video mesazh nga Kryeministri i Japonisë Shinzō Abe. Ai u shtrua në spital për pneumoni më 11 maj 2013. Më 23 maj 2013, kur vdiq 113-vjeçari James Sisnett nga Barbados (lindur më 22 shkurt 1900), Kimura u bë njeriu i fundit i gjallë i verifikuar që lindi në shekullin XIX. Ai vdiq nga shkaqe natyrore në spitalin në qytetin e tij të lindjes Kyōtango, Japonia perëndimore, në 2:08 a.m. me 12 qershor 2013. Varrimi i tij u mbajt më 14 qershor 2013. Në kohën e vdekjes së tij, Kimura u pasua si njeriu më i moshuar në botë nga Salustiano Sanchez (i lindur më 8 qershor 1901), i cili festoi ditëlindjen e tij të 112 vetëm dy ditë më parë.

Mosha e Jiroemon Kimura u verifikua më tej nga studiuesit në një artikull që ata botuan në vitin 2017. Bazuar në dokumentet që u përmendën dhe diskutuan në këtë artikull, autorët arritën në përfundimin se Jiroemon Kimura ishte me të vërtetë 116 vjet dhe 54 ditë (për dallim nga ai që ishte më i ri) në kohën e vdekjes së tij në 12 qershor 2013. Ata më tej arritën në përfundimin se Kimura ishte shënuar si e lindur më 19 Mars 1897 (në krahasim me 19 Prill 1897, për të cilën autorët e këtij artikulli arritën në përfundimin se ishte data e vërtetë e lindjes së Kimuras) në të dhënat e shkollës së tij për shkak të dëshirës së prindërve të tij për ta filluar shkollën një vit më herët në mënyrë që ai të mund të mbaronte shkollën më herët dhe kështu të fillojë të punojë në fermën e familjes më herët. (Gjatë kësaj kohe, në Japoni, nxënësit e shkollës të lindur para prillit ishin një vit shkollor përpara nxënësve që kishin lindur në prill ose më pas. )

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]