Jump to content

Jitte

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jitte

Jitte (Japonisht: 十手, “Dhjetë duar”) është një armë e specializuar që u përdorë nga policia gjatë periudhës Edo.[1][2]

Në Japoninë feudale, ishte një krim i dënueshëm me vdekje për të sjellë një shpatë në pallatin e shōgun. Ky ligj zbatohet pothuajse për të gjithë, përfshirë rojet e pallatit. Për shkak të këtij ndalimi, disa armë pa-thikë ishin mbajtur nga rojet e pallatit. Jitte u tregua veçanërisht efektive dhe evoluar për t'u bërë simbol i pozicionit të lartësuar të rojes së pallatit.[3]

Në periudhën Edo, jitte ishte një zëvendësim për një distinktiv, dhe ai përfaqësonte dikë në biznesin zyrtar. Ajo u mbajt nga të gjitha nivelet e oficerëve të policisë, duke përfshirë zyrtarët e lartë të policisë samurai dhe zyrtarët e zbatimit të ligjit të samurai në nivel të ulët (të quajtur okappiki ose doshin).[4][5] Zyrtarë të tjerë të rangut të lartë samurai mbanin një jite si një simbol të zyrës,[6] duke përfshirë inspektorët e hotelit, orizit dhe grurit (aratame).[7][8] Jitte është subjekt i artit ushtarak japonezjittejutsu.[9]

  1. ^ Draeger & Smith (1969). Comprehensive Asian Fighting Arts. fq. 83. ISBN 978-0-87011-436-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Serge Mol, Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts, Kodansha International, 2003; p.221
  3. ^ Jutte (Ju-Te): The "Power-of-Ten-Hands" Weapon
  4. ^ Stephen Turnbull, The Samurai Swordsman: Master of War, p.113
  5. ^ Don Cunningham, Taiho-Jutsu: Law and Order in the Age of the Samurai, Tuttle Publishing, 2004; p.65
  6. ^ Serge Mol, Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts, pp.77–78
  7. ^ Cunningham, p.72
  8. ^ William E. Deal, Handbook to life in medieval and early modern Japan, pp.166–167
  9. ^ Serge Mol, Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts, Kodansha International, 2003