Jiva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jiva ( sanskritisht: जीव, IAST : jīva ), i referuar gjithashtu si Jivātman , është një qenie e gjallë ose çdo njësi e mbushur me një forcë jete në hinduizëm dhe xhainizëm . [1] Vetë fjala e ka origjinën nga folja sanskrite jīv, e cila përkthehet si 'të frymosh' ose 'të jetosh'. [2] :211[3] Jiva, si një entitet metafizik, është përshkruar në shkrime të ndryshme si Bhagavad Gita dhe Upanishadët . Çdo nënshkollë e Vedantës përshkruan rolin e xhivës me entitetet e tjera metafizike në kapacitete të ndryshme. Përkthimi më i afërt në filozofitë angleze dhe abrahamike do të ishte shpirti .

Përshkrimi në shkrimet e shenjta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një entitet i zakonshëm metafizik i diskutuar në shkrimet e shenjta (të tilla si Bhagavad Gita, Upanishad dhe Vachanamrut) në shtatë shkollat e Vedantës është jiva ose atmani : shpirti ose vetvetja. [4]

Bhagavad Gita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kapitulli 2 i Bhagavad Gitës përmban vargje që përshkruajnë xhivën. Për shembull, xhiva përshkruhet si e përjetshme dhe e pathyeshme në kapitullin 2, vargu 20:

न जायते म्रियते वा कदाचिन्

नायं भूत्वा भविता वा न भूयः ।

अजो नित्यः शाश्वतोऽयं पुराणो

न हन्यते हन्यमाने शरीरे

"Shpirti është i palindur dhe i përhershëm, i gjithëzgjatshëm dhe i kahershëm. Nuk theret me therjen e trupit."

— Bhagavad Gita 2.20, "[2]:225

Upanishadet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

बालाग्रशतभागस्य शतधा कल्पितस्य च । भागो जीवः स विज्ञेयः स चानन्त्याय कः ९ . [1]

"Nëse maja e flokëve do të ndahej në njëqind pjesë dhe secila pjesë do të ndahej në 100 pjesë të tjera, ky do të ishte dimensioni i Jiva (shpirtit)". Śvetāśvatara Upaniṣad (5.9)

Shvetashvatara Upanishad krahason termat jiva dhe Paramatma me dy zogj miqësorë të ulur në të njëjtën pemë:

समाने वृक्षे पुरुषो निमग्नोऽनीशया निमग्नोऽनीशयाा ्यमानः । जुष्टं यदा पश्यत्यन्यमीशमस्य महिमा शोकः ॥ ७ . [2]

"Dy zogj të ulur në pemë (trupi). Njëri zog, xhiva është duke shijuar frutat e pemës dhe tjetri Paramatma është duke parë xhivën." Śvetāśvatara Upaniṣad (4.7) [5]
  1. ^ Matthew Hall (2011). Plants as Persons: A Philosophical Botany. State University of New York Press. fq. 76. ISBN 978-1-4384-3430-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b Paramtattvadas, Sadhu (17 gusht 2017). An Introduction to Swaminarayan Hindu Theology. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 9781107158672. OCLC 964861190. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Cologne Scan". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Johnson, W. J., 1951- (12 shkurt 2009). A dictionary of Hinduism (bot. First). Oxford [England]. ISBN 9780198610250. OCLC 244416793. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  5. ^ "Bg. 2.22". vedabase.io (në anglisht). Marrë më 2019-09-05.