Josip Roglić

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Josip Rogliq u lind në Rogliq në Zhupen e Biokovës, më 14 mars 1906, ndërsa vdiq në Zagreb18 tetor 1987, është gjeograf dhe akademik i dalluar kroat.

Bigrafia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollën fillore e djeku në vendlindje gjat vitetve 1912 - 1918, pastaj gjimnazin klasik në Split. Në gjimnaz njeri nga profesorët ishte edhe gjeografi i njohur Ivo Rubiq. Pasi e kreu maturën vendosi të regjistrihet në Fakultetin Juridik në Beograd, por megjithëatë shkencat natyrore e kishin tërhjekur më tepër dhe në vitin 1927 regjistrohet në katedren e Gjeografisë në Fakultetin Filozofik në Universitetin e Beogradit. Studimet për Gjeografi i kreu në vitin 1930. Në vitin 1934 mbrojti disertacionin e doktoraturës me temën “ Biokovo, veçoritë fiziko-gjeografike”.

Pasi kreu studimet e doktoraturës dhe me rekomandimin e profesorëve të tij në vitin 1934/35 shkon në specializim në Stasbourg dhe Montpellier, ndërsa 1938/39 në Berlin dhe Vienë.

Veprimtaria kërkimore-shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konferenca e Paqes në Paris[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]