Kërkimi dhe shpëtimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eurocopter EC635 SAR, Forcat Ajrore të Zvicrës, Axalp 2011.

Kërkimi dhe shpëtimi (SAR) është kërkimi dhe ofrimi i ndihmës për njerëzit që janë në ankth ose rrezik të afërt. Fusha e përgjithshme e kërkim-shpëtimit përfshin shumë nënfusha specialiteti, të përcaktuara në mënyrë tipike nga lloji i terrenit në të cilin kryhet kërkimi. Këto përfshijnë shpëtimin malor; kërkimi dhe shpëtimi në tokë, duke përfshirë përdorimin e qenve të kërkim-shpëtimit; kërkimi dhe shpëtimi urban në qytete; kërkim-shpëtim luftarak në fushën e betejës dhe shpëtim ajror-detar mbi ujë.[1]

Përkufizimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë përkufizime të ndryshme të kërkimit dhe shpëtimit, në varësi të agjencisë së përfshirë dhe vendit në fjalë.

 • Forcat Kanadeze: "Kërkimi dhe Shpëtimi përfshin kërkimin dhe sigurimin e ndihmës për personat, anijet ose mjetet e tjera lundruese që janë, ose kanë frikë të jenë, në rrezik ose rrezik të afërt."
 • Roja Bregdetare e Shteteve të Bashkuara: "Përdorimi i burimeve të disponueshme për të ndihmuar personat ose pronat në ankth të mundshëm ose aktual".
 • Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara: Kërkimi është "një operacion i koordinuar normalisht nga një Qendër Koordinuese e Shpëtimit (RCC) ose nënqendër shpëtimi, duke përdorur personelin dhe pajisjet e disponueshme për të lokalizuar personat në rrezik" dhe shpëtimi është "një operacion për të tërhequr personat në fatkeqësi. të sigurojë nevojat e tyre fillestare mjekësore ose të tjera dhe t'i dorëzojë në një vend të sigurt".

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga përpjekjet më të hershme të SAR të dokumentuara mirë në botë pasoi pas mbytjes së anijes tregtare holandeze Vergulde Draeck në 1656 në brigjet perëndimore të Australisë. Të mbijetuarit kërkuan ndihmë dhe si përgjigje u kryen tre misione të veçanta SAR, pa sukses.

Më 29 nëntor 1945, një Sikorsky R-5 kreu operacionin e parë të shpëtimit të helikopterit civil në histori, me pilotin kryesor të Sikorsky Dmitry "Jimmy" Viner në kabinë, duke përdorur një ngritës eksperimental të zhvilluar së bashku nga Sikorsky dhe Breeze. Të pesë anëtarët e ekuipazhit të një maune nafte, e cila ishte përmbytur në Penfield Reef, u shpëtuan përpara se varka të fundosej.

Në vitin 1983, fluturimi 007 i Korean Air Lines me 269 pasagjerë u qëllua nga një avion sovjetik pranë Sakhalin. Sovjetikët dërguan helikopterë dhe varka SAR në ujërat sovjetike, ndërsa një operacion kërkimi dhe shpëtimi u iniciua nga anijet dhe avionët e SHBA-së, Koresë së Jugut dhe japonezëve në ujërat ndërkombëtare, por nuk u gjetën të mbijetuar.

Në korrik 2009, fluturimi 447 i Air France humbi në mes të Oqeanit Atlantik. U nis një përpjekje ndërkombëtare për SAR, pa dobi. Një përpjekje e tretë gati dy vjet më vonë zbuloi vendin e rrëzimit dhe gjeti regjistruesit e fluturimit.

Në fillim të vitit 2014, Fluturimi 370 i Malaysia Airlines u rrëzua në rrethana misterioze. Shumë vende kontribuan në përpjekjen fillestare të SAR, e cila ishte e pafrytshme. Në qershor 2014, Byroja Australiane e Sigurisë së Transportit porositi MV Fugro Equator për të udhëhequr një studim tre mujor të shtratit të oqeanit. Që nga viti 2014, kërkimi për Fluturimin 370 ishte bërë SAR më i madh deri më sot.

Llojet e kërkimit dhe shpëtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkim dhe shpëtim në tokë (ultësirë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkimi dhe shpëtimi tokësor është kërkimi i personave të humbur ose në ankth në tokë ose në rrugët ujore të brendshme. Njerëzit mund të zhduken për një sërë arsyesh. Disa mund të zhduken vullnetarisht, për shkak të çështjeve si abuzimi në familje. Të tjera zhduken për arsye të pavullnetshme si sëmundje mendore, humbje, aksident, vdekje në një vend ku nuk mund të gjenden ose, më rrallë, për shkak të rrëmbimit. Misionet e kërkim-shpëtimit tokësor që ndodhin në zonat urbane nuk duhet të ngatërrohen me "kërkimin dhe shpëtimin urban", i cili në shumë juridiksione i referohet vendndodhjes dhe nxjerrjes së njerëzve nga ndërtesat e shembura ose bllokime të tjera.

Në disa vende, policia është agjencia kryesore për kryerjen e kërkimeve për një person të zhdukur në tokë. Disa vende kanë ekipe vullnetare kërkimi dhe shpëtimi që mund të thirren për të ndihmuar këto kërkime.

Agjencitë e kërkim-shpëtimit mund të përmbajnë ekipe të vogla të specializuara për ekzekutimin e operacioneve ku ka rreziqe specifike mjedisore. Shembujt përfshijnë shpëtimin e shpejtë nga uji, reagimin ndaj përmbytjeve, shpëtimin teknik me litar, shpëtimin në hapësirë të kufizuar, shpëtimin nga bora dhe shpëtimin e hollë të akullit.

Shpëtimi malorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpëtimi malor lidhet me operacionet e kërkim-shpëtimit veçanërisht në terrene të thyer dhe malore.

Shpëtimi në shpella[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpëtimi në shpellë është një formë shumë e specializuar e shpëtimit për shpëtimin e eksploruesve të shpellave të plagosur, të bllokuar ose të humbur.

Kërkimi dhe shpëtimi urban[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkimi dhe shpëtimi urban (US&R ose USAR), i referuar edhe si Kërkimi dhe Shpëtimi Urban i Rëndë (HUSAR), është vendndodhja dhe shpëtimi i personave nga ndërtesat e shembura ose bllokime të tjera urbane dhe industriale. Për shkak të natyrës së specializuar të punës, shumica e ekipeve janë multidisiplinare dhe përfshijnë personel nga policia, zjarrfikësit dhe shërbimet e urgjencës mjekësore. Ndryshe nga punonjësit tradicionalë të kërkimit dhe shpëtimit në tokë, shumica e reaguesve të SHBA dhe R kanë gjithashtu trajnim bazë për kolapsin strukturor dhe rreziqet që lidhen me telat elektrikë të ndezur, linjat e prishura të gazit natyror dhe rreziqe të tjera. Ndërsa tërmetet kanë qenë tradicionalisht shkaku i operacioneve të SHBA dhe R, sulmet terroriste dhe moti ekstrem si tornadot dhe uraganet kanë rezultuar gjithashtu në vendosjen e këtyre burimeve.

Kërkim dhe shpëtimi në betejë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkimi dhe shpëtimi luftarak (CSAR) janë operacionet e kërkim-shpëtimit që kryhen gjatë luftës që ndodhen brenda ose afër zonave luftarake.

Kërkim dhe shpëtimi detarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkimi dhe shpëtimi detar kryhet në det për të shpëtuar marinarët dhe pasagjerët në fatkeqësi, ose të mbijetuarit e avionëve të rrëzuar. Lloji i agjencisë që kryen kërkimin dhe shpëtimin detar ndryshon sipas vendit; mund të jenë në mënyra të ndryshme rojet bregdetare, marina ose organizata vullnetare. Kur gjendet një anije e dëmtuar ose e humbur, këto organizata vendosin helikopterë, anije shpëtimi ose ndonjë anije tjetër të përshtatshme për t'i kthyer ato në tokë. Në disa raste, agjencitë mund të kryejnë një shpëtim ajror-detar (ASR). Kjo i referohet përdorimit të kombinuar të avionëve (të tillë si varkat fluturuese, avionët lundrues, helikopterët amfibë dhe helikopterët joamfibë të pajisur me ngritës) dhe anijet sipërfaqësore. Konventa Ndërkombëtare për Kërkim dhe Shpëtim Detar (Konventa SAR) është kuadri ligjor që zbatohet për shpëtimin ndërkombëtar detar dhe ajror-detar.

Avionët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Avionët rrotullues dhe me krahë fiks përdoren për shpëtimin ajror dhe detar. Lista e avionëve të zakonshëm të përdorur:

 • Aérospatiale SA330 Puma
 • Aérospatiale SA360 Dauphin
 • Airbus Helicopters H175
 • AgustaWestland AW109
 • AgustaWestland AW139
 • AgustaWestland AW101
  • AgustaWestland CH-149 Cormorant
 • Bell UH-1 Iroquois
  • Bell CH-146 Griffon
 • Boeing Vertol CH-46 Sea Knight
  • CH-113 Labrador and 113A Voyageur
 • Eurocopter Dauphin - variant of Aérospatiale SA 360 Dauphin
  • Eurocopter Dolphin HH-65
  • Eurocopter AS365 Dauphin 2
 • Eurocopter AS332 Super Puma
  • Eurocopter EC225 Super Puma
  • Eurocopter AS532 Cougar
 • Lockheed HC-130 Hercules
 • Lockheed P-3 Orion
 • Sikorsky S-61
 • Sikorsky S-70 Blackhawk
  • Sikorsky HH-60 Jayhawk
  • Sikorsky HH-60 Pave Hawk
  • Sikorsky SH-60 Seahawk
 • Sikorsky S-76
 • Sikorsky S-92
  • Sikorsky H-92 Superhawk
  • Sikorsky CH-148 Cyclone
 • Westland Sea King
 • Westland Wessex HC2

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Search and rescue", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-23