Këshilli i Kujdestarisë i Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbërritja e Misionit Vizitues të OKB-së në Majuro, Territori i Mirëbesimit i Ishujve të Paqësorit (1978). Në tabelë shkruhet "Ju lutemi na lironi nga skllavëria e marrëveshjes suaj të kujdestarisë".

Këshilli i Kujdestarisë i Kombeve të Bashkuara (Frëngjisht: Conseil de tutelle des Nations unies) është 1 nga 6 organet kryesoreKombeve të Bashkuara, i krijuar për të ndihmuar në sigurimin që territoret e besimit të administrohen në interesin më të mirë të banorëve të tyre dhe të paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Territoret e besimit - shumica prej tyre mandate të mëparshme të Lidhjes së Kombeve ose territore të marra nga kombet e mposhtura në fund të Luftës së Dytë Botërore - kanë arritur të gjitha tashmë vetëqeverisjen ose pavarësinë, ose si kombe të veçanta ose duke u bashkuar me vendet fqinje të pavarura. I fundit ishte Palau, dikur pjesë e Territorit të Mirëbesimit të Ishujve të Paqësorit, i cili u bë një shtet anëtar i Kombeve të Bashkuara në dhjetor 1994.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]