Jump to content

Kaligrafia Islame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bismilahi (Me emrin e Allahut) e punuar në Kaligrafi gjatë shekullit 18-të.

Kaligrafia islame është praktikë artistike e shkrimit të dorës dhe kaligrafisë, në gjuhët që përdorin alfabetin arab ose alfabetet që rrjedhin prej tij. Ai përfshin kaligrafinë arabepersianeosmane dhe urdu. Ai njihet në arabisht si khatt Arabi (خط عربي), që përkthehet në linjë, dizajn ose ndërtim arabisht.

Zhvillimi i kaligrafisë islame është i lidhur fort me Kur'anin; kapitujt dhe pjesët nga Kur'ani janë një tekst i zakonshëm dhe pothuajse universal mbi të cilin bazohet kaligrafia islame. Megjithëse përshkrimet artistike të njerëzve dhe kafshëve nuk janë të ndaluara në mënyrë eksplicite nga Kur'ani, fotografitë tradicionalisht janë kufizuar në librat islamikë për të shmangur idhujtarinë. Edhe pse disa studiues e kundërshtojnë këtë, shkrimi kufik supozohet se u zhvillua rreth fundit të shekullit të 7-të në Kufa, Irak, nga e cila ka marrë emrin. Stili më vonë u zhvillua në disa varietete, duke përfshirë kufirin me lule, me gjethe, me gërsheta ose të ndërthurura, me kufi dhe katrorë. Sidoqoftë, në botën e lashtë, artistët shpesh e shmangnin këtë ndalim duke përdorur fije shkrimesh të vogla për të ndërtuar linja dhe imazhe. Kaligrafia ishte një formë arti e çmuar, edhe si një e mirë morale. Një fjalë e urtë e lashtë arabe e ilustron këtë pikë duke thënë prerazi se "Pastërtia e të shkruarit është pastërtia e shpirtit.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]