Kalvari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendi tradicional i Golgotës në Kishën e Varrit të Shenjtë

Kalvari (latinisht: Calvariae ose Calvariae locus) apo Golgota (greqisht: Γολγοθᾶ Golgothâ ) ishte një vend që ndodhej menjëherë jashtë mureve të Jeruzalemit ku thuhet se Jezusi ishte kryqëzuar sipas ungjijve kanonikë.

Të paktën që nga periudha e hershme mesjetare, ai ka qenë një destinacion pelegrinazhi. Vendndodhja e saktë e Kalvarit ka qenë tradicionalisht e lidhur me një vend të mbyllur tani brenda një prej kapelave jugore të Kishës shumëkombëshe të Varrit të Shenjtë, një vend që thuhet se është njohur nga perandoresha romake Helena, nëna e Kostandinit të Madh, gjatë vizitës së saj në Tokën e Shenjtë në vitin 325. Vende të tjera janë sugjeruar: në shekullin e 19-të, studiuesit protestantë propozuan një vendndodhje të ndryshme pranë Varrit të Kopshtit në Kodrën e Gjelbër (tani "Kodra e Kafkës") rreth 500 metres (1,600 ft) në veri të vendit tradicional dhe historiania Joan Taylor ka propozuar kohët e fundit një vendndodhje rreth 175 metres (574 ft) në jug-juglindje të saj. 

Vendndodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk ka konsensus për vendndodhjen e lokacionit. Gjoni 19:20 përshkruan vendin e kryqëzimit si "afër qytetit". Sipas Hebrenjve 13:12, ishte "jashtë portës së qytetit". Matthew 27:39 dhe Mark 15:29 të dy vërejnë se vendndodhja do të kishte qenë e arritshme për "kalimtarët". Kështu, gjetja e vendit të kryqëzimit përfshin identifikimin e një vendi që, në qytetin e Jerusalemit rreth katër dekada përpara shkatërrimit të tij në pas Krishtit. 70, do të kishte qenë jashtë një porte të madhe mjaft afër qytetit, saqë kalimtarët jo vetëm që mund ta shihnin atë, por edhe të lexonin mbishkrimin "Jezusi Nazareas, Mbreti i Judenjve".

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]