Kandidoza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kandidoza
Klasifikimi dhe burimet e jashtme
Kandidoza orale
ICD-10B37
ICD-9112
DiseasesDB1929
MedlinePlus001511
eMedicinemed/264 emerg/76 ped/312 derm/67
Patient UKKandidoza
MeSHD002177

Kandidoza është një infektim fungal i shkaktuar nga myket e gjinise kandida , është parë një rritje e vazdhueshme e kandidozës orale se fundmi kjo për shkak të përdorimit të medikamenteve si për shembull antibiotikët , citostatiket , kortizoniket etj. Kandidoza njihet ndryshe dhe si Soorstomatiti , Kandidiaza , Moniliaza dhe Mykoza etj. Termi mund t'i referohet një game të tërë të manifestimeve patologjike.

Kandidoza e gojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kandidoza e gojes shkaktohet nga myket e gjinise Candida spp, te cilat jetojne si banore saprofit te saj . Midis 81 speciesh vetem nje dyzine e tyre kane aftesi patogjene per njerzit dhe keto jane kryesisht kandida albicans , C.troicalis ,C.crusci etj . Candida albicans eshte ajo qe gjendet me shpesh ne analizat laboratorike.

Faktorët favorizues të kandidozës orale :

  • prania e peshtymes me oshilacionet e veta sasiore dhe cilesore
  • mundesia me e madhe per lacerime dhe traumatizime protezimi
  • higjena e keqe e gojes

Faktoret qe ndikojne jane te ndryshem dhe te shumte , jane te brendshme dhe te jashtme nder me te rendesishmit jane mosha , semundjet e ndryshme , sidomos ato qe cojne ne kaheksi dhe ne ulje te forcave imunologjike te organizmit si prsh :

  • format e ndryshme te kancerit
  • crregullimet endokrine
  • semundjet qe cojne ne dehidrim ose prishin bilancim elektronik te organizmit
  • medikamente
  • higjena e gojes
  • protezimi
  • ndyshimet cilesore dhe sasiore te peshtymes

Mjekimi : nystatina qe perdoret ne forme tabletes prej 500000 UI . doza mesatare eshte 2-3 tableta per femije dhe 6-8 tableta per te rriturit

amfotericina B perdoret ne forme suspensioni tabletash , pomadash dhe locioni . mund te perdoret ne rruge parenterale por vetem ne kushte hospitalore per shkak te reziqeve te intolerances dhe toksicitetit , ne rruge intravenoze preparati jepet me 1 mg/kg peshe ne forme perfuzioni per 6-8 ore dhe behet nje here ne dite . antifungicidet pas marrjes orale dhe perfuzionale perhapen ne te gjithe oraganizmit , toleranca e Ankotilit eshte e mire fatkeqesisht egzistojne disa shtame rezistence ndaj tij , Ankotili jepet ne forme tablete 500 mg , doza e perdorimit eshte 50–200 mg/kg e ndare ne kater marrje .