Jump to content

Kapsllëku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kapsllëk në një fëmijë të vogël siç shihet në X-ray.

Kapsllëku[1] është një mosfunksionim i zorrëve që i bën lëvizjet e zorrëve të rralla ose të vështira për t'u kaluar. Jashtëqitja është shpesh e fortë dhe e thatë. Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje barku, fryrje dhe ndjenjën sikur nuk e ka kaluar plotësisht jashtëqitjen. Komplikimet nga kapsllëku mund të përfshijnë hemorroide, çarje anale ose impaksion fekal. Frekuenca normale e lëvizjeve të zorrëve tek të rriturit është nga 3 në ditë deri në 3 në javë. Foshnjat shpesh kanë 3 deri në 4 lëvizje të zorrëve në ditë, ndërsa fëmijët e vegjël zakonisht kanë 2 deri në 3 lëvizje në ditë.

Kapsllëku ka shumë shkaqe. Shkaqet e zakonshme përfshijnë lëvizjen e ngadaltë të jashtëqitjes brenda zorrës së trashë, sindromën e zorrës së irrituar dhe çrregullimet e dyshemesë së legenit. Sëmundjet shoqëruese themelore përfshijnë hipotiroidizmin, diabetin, sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen celiac, ndjeshmërinë ndaj glutenit jo-celiak, mungesën e vitaminës B12, kancerin e zorrës së trashë, divertikulitin dhe sëmundjen inflamatore të zorrëve. Medikamentet që lidhen me kapsllëkun përfshijnë opioidet, antacidet e caktuara, bllokuesit e kanalit të kalciumit dhe antikolinergjikët. Nga ata që marrin opioidë rreth 90% zhvillojnë kapsllëk. Kapsllëku është më shqetësues kur ka humbje peshe ose anemi, gjaku është i pranishëm në jashtëqitje, ka një histori të sëmundjes inflamatore të zorrëve ose kancerit të zorrës së trashë në familjen e një personi, ose është me fillim të ri në dikë që është më i vjetër.

Trajtimi i kapsllëkut varet nga shkaku themelor dhe kohëzgjatja që ai ka qenë i pranishëm. Masat që mund të ndihmojnë përfshijnë pirjen e mjaftueshëm të lëngjeve, ngrënien e më shumë fibrave, konsumimin e mjaltit dhe stërvitjen. Nëse kjo nuk është efektive, mund të rekomandohen laksativë të llojit të agjentit formues të masës, agjentit osmotik, zbutësit të jashtëqitjes ose lubrifikantit. Laksativët stimulues zakonisht rezervohen kur llojet e tjera nuk janë efektive. Trajtime të tjera mund të përfshijnë biofeedback ose në raste të rralla kirurgji.

Në popullatën e përgjithshme normat e kapsllëkut janë 2-30 për qind. Në mesin e të moshuarve që jetojnë në një shtëpi kujdesi, shkalla e kapsllëkut është 50-75 përqind. Njerëzit shpenzojnë, në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 250 milionë dollarë për ilaçe për kapsllëkun në vit.

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Kapsllëk ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-12-01.