Jump to content

Zorra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
1. Ezofagu, 2. Lukthi, 3. Duodenumi, 4. Zorra e hollë, 5. Caecumi, 6. Appendixi, 7. Coloni, 8. Rektumi, 9. Anusi.

Zorra (lat. intestinum) është pjesë kryesore e traktit digjestiv (sistemi i tretjes), përpos një numri të madh të kafshëve njëherit është organ kryesor i traktit digjestiv edhe për njeriun. Tek njerëzit e rritur ka madhësi deri rreth 8 metrash dhe përmban një sipërfaqe prej diku rreth 400 cm², (mirëpo këto të dhënash varen krejt nga pesha dhe madhësia trupore e njeriut, kështu që këto të dhënash janë variabël.) Para zorrëve shtrihen organet: goja, ezofagu dhe lukthi.

Klasifikimi i zorrëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Zorra ndahet në këto pjesë:
  1. Zorra e hollë (lat. intestinum tenue) përbëhet prej:
  2. Zorra e trashë (lat. intestinum crassum) përbëhet prej:

Ekzaminimet e ndryshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]