Kazasqer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kazaskerët prej Libri i Kostumit Turk nga Lambert de Vos, 1574

Një kazasqer (turqishtja osmane: قاضی عسكر, ḳāḍī'asker "gjyqtar ushtarak", turqisht: kazasker ose kadıasker) ishte një gjykatës kryesor në Perandorinë Osmane, i quajtur kështu fillimisht sepse juridiksioni i tij shtrihej në rastet e ushtarëve, të cilët më vonë u gjykuan vetëm nga oficerët e tyre.

U emëruan dy kazaskeri, të quajtur Rumeli Kazaskeri dhe Anadolu Kazaskeri, duke pasur juridiksionin e tyre përkatësisht mbi pjesën evropiane dhe aziatike të Perandorisë. Ata ishin në vartësi të Vezirit të Madh, më vonë Shejhülislam, dhe nuk kishin juridiksion mbi qytetin e Kostandinopojës (Stambollit). Për më tepër, ata morën pjesë në mbledhjet e Këshillit Perandorak.

Një Kazasker trajtoi ankesat ndaj vendimeve të kadiut, kishte fuqinë t'i anulonte ato dhe i sugjeroi kandidatët kadi Vezirit të Madh.