Kekko Fornarelli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kekko Fornarelli
Informacione
LabelAuand, Wide Sound,
Instrument(e)piano


Kekko Fornarelli "Kube Project".jpg

Kekko Fornarelli (Bari, 10 janar 1978) është pianist dhe kompozitor, i rrymës muzikore jazz, italian. Stili i tij është i karakterizuar nga një tendence e fort për te krijuar një "diskutim" kompleks. Jazz'i është konceptuar si mjet me ane te se cilit shprehen histori, emocione, situata. Pra te krijosh muzike jo vetëm për tu dëgjuar por edhe për tu vëzhguar : kjo është dhe esenca e kërkimit dhe vija treguese e te gjithë krijimtarisë e pianistit dhe kompozitorit eklektik barez.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kekko Fornarelli (ndryshe Franceko) ka lindur ne Bari me 1978. I është afruar për here ta pare instrumenteve muzikore ne moshën 13 vjeç, duke mësuar Pianoforte klasike ne fillim me mësime private e me pas ne konservatorin Piccinni te Barit. Ne moshën 18 vjeçare lind pabesisht dhe rastësisht dashuria me Jazz'in, bote me te cilën ka një lidhje te forte dhe qe e zhyt plotësisht ne një kërkim ne instrumentin, ne stilin ne gjethisin e muzikës ; rruge qe e çon drejt disa udhëtimeve dhe eksperiencave me qëllimin për te përthithur nga e gjithë kjo eksperiencë maksimumin e mësimit te mundshëm, duke u konfrontuar me një larmi artistësh, me par italian e me pas evropian. Me transferimin ne France nga 2005 der me 2008, Fornarelli vazhdon ne kërkimin e tij duke lidhur ne te njëjtën kohe marrëdhënie me artist si (Manhu Roche, Flavio Boltro dhe Rosario Giuliani) te cilët e çojnë drejt shkrimit dhe produksjonit te diskut te tij te dyte me titullin "A French Man in New York" (i edituar nga Wide Sound dhe i shpërndare nga Egea) projekt origjinal i inspiruar dhe dedikuar pianistit francez Michel Petrucciani.

Kekko Fornarelli - Ritratto - March 2005

Ne maj 2011 delen ne treg albumi i ri "Room of Mirrirs" (i edituar nga AUAND Records dhe i shpërndare nga Egea). Një pune shumë origjinale qe e merr frymëzimin nga mësimet e muzikantit te madh zvedez Esbjorn Svensson i zhdukur kohet e fundit. Origjinaliteti stilistik i diskut lidhet me origjinalitetin e shpërndarjes. Duke dashur te zgjerohet publiku i Jazz'it përtej kufive te tij, Kekko Fornarelli prodhon vidjolklipin e pare Jazz te historisë qe del ne gusht te 2011 i mare nga pjesa "Baily Jungle". Iniciativat e ndryshme te promovimit i shtohet dhe prodhimi i këtij videoklip i vetmi dhe i pari ne historinë e Jazz'it. Ndërmjet talljes dhe interesantes dhe lojës paradojake. Daily Jungle është mënyra serioze me ane te se cilës Fornarelli do te prezantoje punën e tij te fundit botes se Jazz'it dhe jo vetëm kësaj. Protagonistat janë tre muzikantet e projektit Kube: Kekko Fornarelli (piano), Gianlivio Liberti (bateri) dhe Luca Bulgarelli (duble bass). Vidjoklipi është tërësisht i realizuar ne Web-chat. I drejtuar dhe i montuar nga Lorenzo Scaraggi.

http://www.youtube.com/watch?v=Xq9Ewejf3MU

I është mirënjohur një talent i madh dhe një muzikalitet i rafinuar ne te gjithë Evropën tashme ecën përpara me projekte dhe bashkëpunime me artista prestigjioz te skenës internacionale te Jazz'it si : Rosario Giuliani, Flavio Boltro, Michel Benita, Francesco Bearzatti, Luca Bulgarelli, Yuri Goloubev, Benjamin Henocq, Nicolas Folmer, Jerome Regard, Manhu Roche, Andy Gravish, Eric Prost, Marco Tamburini, Jean-Luc Rimey Meille. Kjo e bën Kekko Fornarelli'n një nder pianistët me te rinj dhe me te vlerësuar te skenës internacionale. Mënyra e tij eksperimentale, kapaciteti për te afruar dhe profanet ne boten e Jazz'it e bën një ndere artistet me eklektik dhe penetrues te panoramës muzikore bashkëkohore. Gjithnjë e me shumë te frekuentuar dhe te ndjekur janë koncertet e tij ne Itali dhe jashtë, sidomos ne France.

Citime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Deri sa do te këtë muzikant te hapur si Kekko Fornarelli Jazz'i do te vazhdoje te jete muzika e botes. E tija është një kërkim intim i melodisë dhe lëvizje harmonike qe te evokojnë forma delikate te Jazz'it modern te ndërthurura me me solistik e rafinuar dhe te prekjes personale te cilin e bëjnë një nder pianistet e rinj me interesant ne bote" (Paolo Fresu).

"Kekko Fornarelli është një pianist i vështire për tu përcaktuar ne një model: stili i thate, esencial, i gjithi me muzikë, qe di ama te jete dhe elastik për shkak te zgjedhjeve melodike-harmonike asnjëherë banale... shabllon i një diturie antologjike, por karakterizohet nga një origjinalitet i dukshëm. Ne muzikën e tij del ne pah, pa asnjë vështirësi, moderniteti pothuajse kromozoiak, një sens qe shtang kohen, ne te gjithë kuptimet e mundshme ; por mbi te gjitha mund te intuoen potencjalitet ne reliev. E tija është një muzike qe le pas strukturat e njëjta, ti vër ne jete është i afte, me anën e një kapaciteti përshkrues, duke treguar histori, duke evokuar me një përpikmëri personazhe, gati një muzike e programuar, kolona tingujsh filmash te imagjinuara, apo te vena ne muzike emocione për tu konservuar, ndjesi për tu vene ne vijat e një pentagrami (Vincenzo Martorella, Jazz.it)

An open and highly spatial consciousness is prevalent in Fornarelli's compositions, demonstrating a keen sense of melody that places this innovative if not uniquely original musician well outside the European jazz theater and more comfortably into the artistic world of lyrical self expression that so many strive for but never achieve (Brent Black, All About Jazz)

With Room of Mirrors, Kekko Fornarelli has positioned himself as the torch bearer of the New Piano Trio. Kekko’s talent as pianist and composer is evidenced in his fearless use of dramatic tension and the wisdom to never let it devolve into silliness. (Dave Sumner,Emusic) Fornarelli may have his influences and roots, but his approach and sound on the piano is entirely his own. He is apt to use a certain amount of open space in his playing which gives his solos a very lyrical horn like approach. Careful restraint is another hallmark of his approach, there is always a feeling that he has plenty more to unleash if the music calls for it. (Jazz Music Archives)

The moods are absolutely enthralling ranging from, exploratory probing - seeking out exactly the right harmonic progression before building up for the big finish - to straight ahead contemporary jazz and the many nuances in between. These include Debussy-like passages that are integral to the flow rather than thrown in for mere effect and a measured use of Synthesizer.[...]It would be nice to hear him in other parts of the UK. (Lance Liddle, Bebopspokenhere)

An open and highly spatial consciousness is prevalent in Fornarelli's compositions, demonstrating a keen sense of melody that places this innovative if not uniquely original musician well outside the European jazz theatre and more comfortably into the artistic world of lyrical self expression that so many strive for but never achieve. Three-dimensional harmonics on a highly accessible level make this a stunning release. (Josh Jennings, British jazz blog)

“A sturdy slice of post E.S.T. piano jazz with an emphasis on accessible grooves and the blending of acoustic and electronic elements.[...] Room Of Mirrors is a highly enjoyable album with a strong pictorial quality. Yes, it’s very much in thrall to E.S.T. but Fornarelli brings enough of himself to the table to make his highly personal compositions convincing”.(Ian Mann, the Jazzmann)

Discography[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Circular Thought, 2005 (Wide)
  • A French Man In New York, 2008 (Wide Sound)
  • Room of Mirrors, 2011 (Auand Records)

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]