Kel Kodheli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kel Kodheli (24 dhjetor 1918 - 18 shkurt 2006), piktori lindi në katundin Kodhel tëLezhës (Shqipëri). Kur kishte 6 vjeç, familja e tij vendoset në Tiranë. Pas kryerjes së shkollës fillore në vitin 1933, Keli vazhdoj shkollimin e mesëm teknik por ndoqi kurset e vizatimit nën drejtimin e Odhise Paskalit e të Lasgush Poradecit. Prindërit e tij babai Gega dhe nëna Eile, kishin dëshira kontradiktore për arsimin e mëtejshëm të djalit të tyre. Babai donte inxhinierinë, ndërsa nëna pikturën. U bë që Kel Kodheli të vazhdoj studimet në Romë në atelienë e Karlo Silvierës. Nga Roma kthehet në vitin 1943 dhe 10 vite punon në Bankën Kombëtare, si modelues. Me 17 prill të vitit 1945 hapi ekspozitën e parë, titulluar "Nëna e dëshmorit" bazuar në pikturën e tij që e pat pikturuar "gruaja që i ka vdekur burri". 20 vjet punoi si edukator në Lice (Gjimnaz) për të dalë në pension si mësues i një shkolle fillore, edhe pse me akademi të arteve të bukura të Romës.

Pikturat e tij më të njohura janë: "Vallja e shpatave" ,"Shote Galica", "Bajram Curri", "Dropullitja", "Skënderbeu". "Lahutari", "Portret shkodraneje". Në kohë e fundit, Kel Kodheli u muar edhe me pikturë moderne, madje edhe me nudi, që në opinion solli hutim, për moshën e tij.

24 dhjetor 2003, në orën 20 Presidenti Moisiu, në shtëpinë e tij Kel Kodhelit i dorëzon çmimin e “Piktorit të Merituar”. Në Galerinë Kombëtare të Arteve, në fondin e sajë, ruhen 12 kompozime dhe 11 portrete të piktorit Kel Kodheli.

Tituj të veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikturat e tij më të njohura janë :
  • "Vallja e shpatave",
  • "Shote Galica",
  • "Bajram Curri",
  • "Dropullitja",
  • "Skënderbeu".
  • "Lahutari",
  • "Portret shkodraneje",
  • "Kthimi",
  • "Gruaja që i ka vdekur burri" (Nëna e dëshmorit).
Ekspozitat :

Mirënjohjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Piktor i merituar" - 2003

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]