Halid bin Velidi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Khalid ibn al-Walid)
Jump to navigation Jump to search
Kalligrafia Halid bin Velidi
Xhamia Halid Bin al-Velid ne Homs, Siri

Halid Bin al-Velidi (në gjuhën arabe: خالد بن الوليد‎) ndryshe njihet me nofkën "Shpata e Allahut," nofkë kjo e dhenë atij nga vetë profeti i islamit, Muhamed Ibën ‘Abdillahu.

Halid Bin al-Velidi u lind në Mekë të Arabisë në vitin 592 dhe vdiq më 642. Ai ka qene një sahab (shoqërues i Profetit Muhamed), dhe një nga komandantët më të suksesshëm në histori.[1] Edhe pse ai pati luftuar kundër Profetit Muhamed në Betejën e Uhudit, në vitin 627/629 Halidi pranoi islamin dhe iu bashkangjit ushtrisë së Profetit Muhamed në pushtimin e Mekës në vitin 629.[2]

Ai ka shërbyer nën komandën e Profetit Muhamed, si dhe nën lidershipin e Kalifëve Ebu Bekër dhe Omar Bin al-Hatab.[2] Ai u dallua për nga shkathtësia e tij ushtarake dhe njihet për fitoret e tij të një pas njëshme në mbi njëqind beteja kundër forcave shumë më superiore përsa i përket numrit të luftëtarëve të Perandorisë Bizantino-Romake, Sasanido-Persiane, dhe fqinjëve të tyre.[3] Disa nga sukseset strategjike të këtij komandanti legjendar janë pushtimi i tokave arabe, Mesopotamisë Perisane dhe Sirisë Romake, pushtime keto të realizuara në një periudhë kohore shumë të shkurter, nga viti 632 deri ne 636 (E.S.). Al-Velidi është gjithashtu i njohur për suksesin dhe fitoret e tij në betejen e Jamamës, Ullejsit, Firazit, si dhe për taktikat e tij të mrekullusheme në Vallaxha dhe Jarmuk.[4]

Shënim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Nicolle 1994, p. 19
  2. ^ a b Khalid ibn al-Walid, Encyclopædia Britannica Online. Retrieved. 2006-10-17.
  3. ^ Akram 2004
  4. ^ Akram 2004, p. 496

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]