Jump to content

Khamr

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Khamr (arabisht: خمر) është një fjalë arabe për verë; dehje; forma e shumësit, Khumūr (arabisht: خمور), përkufizohet si pije alkoolike, verë; liker.[1]fikh i referohet disa substancave të ndaluara dhe përkufizimi teknik i tij varet nga medhhebi ose shkolla juridike. Shumica e juristëve, duke përfshirë ata nga shkollat juridike Maliki, Shafiʽi, Hanbeli, Ehl-i Hadith e kanë parë tradicionalisht atë si term të përgjithshëm për çdo pije dehëse të bërë nga rrushi, hurma dhe substanca të ngjashme.[2] Juristët hanefi e kufizuan termin në një gamë më të ngushtë pijesh.[2] Me kalimin e kohës, disa juristë klasifikuan dehëse të tjera, si opiumi dhe khat, si khamr, bazuar në një hadith ku thuhet: "Profeti ka thënë: "Çdo pije dehëse është khamr dhe çdo dehëse është e ndaluar".[2][3]

Traditat e Muhamedit treguan se khamr mund të bëhet nga dy bimë, hardhia dhe hurma.[4]

Ka disa faqīh, veçanërisht të shkollës hanefi, të cilët e marrin konceptin e khamr fjalë për fjalë dhe ndalojnë vetëm pijet alkoolike me bazë rrushi (ose hurma), duke lejuar ato të bëra me fruta të tjera, drithëra ose mjaltë. Megjithatë, ky është një mendim i pakicës.[5][6]

Vendet islame kanë norma të ulëta të konsumit të alkoolit dhe në disa prej tyre është plotësisht i ndaluar, ndërsa në të tjerat kontrollohet rreptësisht (si p.sh. lejimi i konsumit vetëm në vende private ose nga jomuslimanët). Megjithatë, një pakicë e muslimanëve pinë dhe besojnë se konsumimi i alkoolit nuk është i ndaluar Kur'anisht.[7][8] Vendet me shumicë muslimane prodhojnë një shumëllojshmëri pijesh të distiluara rajonale si arrack dhe rakı. Ekziston një traditë e gjatë e vreshtarisë në Lindjen e Mesme, veçanërisht në Egjipt (ku është e ligjshme) dhe në Iran (ku është e ndaluar).

  1. ^ Hans Wehr, J. Milton Cowan (1979). A Dictionary of Modern Written Arabic (në anglisht) (bot. 4th). Spoken Language Services.
  2. ^ a b c Juan Eduardo Campo (2009). "Dietary Rules". përmbledhur nga John L. Esposito (red.). The Oxford Encyclopedia of the Islamic World (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-530513-5.
  3. ^ Fahd Salem Bahammam. Food and Dress in Islam: An explanation of matters relating to food and drink and dress in Islam (në anglisht). Modern Guide. fq. 1. ISBN 978-1-909322-99-8.
  4. ^ John Alden Williams (22 korrik 2010). The Word of Islam (në anglisht). University of Texas Press. fq. PT 116. ISBN 978-0-292-78667-7.
  5. ^ John Alden Williams (28 shtator 2020). Islam (në anglisht). Library of Alexandria. fq. PT 117. ISBN 978-1-4655-8103-7.
  6. ^ Malise Ruthven (23 tetor 1997). Islam: A Very Short Introduction (në anglisht). Oxford University Press, UK. fq. PT 68. ISBN 978-0-19-154011-0.
  7. ^ "Alcohol and Islam: An Overview". APA PsycNet (në anglisht). 1999-06-01. Marrë më 2020-11-23.
  8. ^ "Nothing in the Quran Says Alcohol "is Haram": Saudi Author" (në anglisht).