Jump to content

Khopesh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Khopesh i shekullit 18-të para erës sonë e gjetur në Nablus

Khopesh është një shpatë-drapër egjiptiane që evoluoi nga sëpatë të betejës.[1][2]

Një khopesh tipik është 50–60 cm (20–24 inç) në gjatësi, megjithëse ekzistojnë shembuj më të vegjël. Kurba e brendshme e armës mund të përdoret për të bllokuar krahun e një kundërshtari, ose për të tërhequr mburojën e një kundërshtari nga rruga. Këto armë u ndryshuan nga bronzi në hekur në periudhën e Mbretërisë së Re.[3] Pamja më e hershme e njohur e një khopesh është nga Stele e Vultures, që përshkruan mbretin EannatumLagash duke përdorur armën; kjo do të datonte khopesh të paktën 2500 vite para erës sonë.[4]

Faraonët shpesh përshkruhen me një khopesh, dhe disa janë gjetur në varret mbretërore, siç janë dy shembujt e gjetur me Tutankamunin.[4]

Edhe pse disa shembuj kanë mprehtësi të mprehta, shumë shembuj kanë skaj të shurdhër që me sa duket nuk synonin kurrë të ishin të mprehta. Prandaj mund të jetë e mundur që disa khopesh të gjendura në varre me status të lartë ishin variante ceremoniale.[4]

  1. ^ Hamblin, 2006. Warfare in the Ancient Near East, pp. 66–71.
  2. ^ Wise, Terence (1981). Ancient Armies of the Middle East. Osprey Publishing. fq. 23–25. ISBN 978-0-85045-384-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Howard, Dan (2011). Bronze Age Military Equipment. Casemate Publishers. fq. 31–34. ISBN 978-1-84884-293-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b c Mike Loades (2010). Swords and Swordsmen. Pen & Sword Military. fq. 1–21. ISBN 978-1-84884-133-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)