Kinemaja Serbe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kinemaja Serbe përfshin artin e filmave dhe krijimin e tyre të bëra brenda kombit të Serbisë ose nga regjisorët serbë jashtë vendit. Serbia (si një vend i pavarur ashtu edhe si ish-Jugosllavi) ka qenë shtëpia e shumë filmave dhe drejtorëve të mirënjohur ndërkombëtarisht.

Teatri dhe kinemaja serbe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Serbia ka një traditë të mirëfilltë teatrale me shumë teatro. Teatri Kombëtar Serb u themelua në 1861 me ndërtesën e tij që daton nga viti 1868. Kompania filloi të shfaqë opera nga fundi i shekullit të 19-të dhe opera e përhershme u themelua në vitin 1947. Ajo krijoi një kompani baleti. Bitef, Festivali Ndërkombëtar i Teatrit në Beograd, është një nga festivalet më të vjetra të teatrit në botë. Tendencat e reja të teatrit është nëntitulli i vazhdueshme i Festivalit. E themeluar në vitin 1967, Bitef ka ndjekur vazhdimisht dhe ka mbështetur tendencat e fundit të teatrit. Ajo është bërë një nga pesë festivalet më të rëndësishme dhe më të mëdha evropiane. Ajo është bërë një nga institucionet kulturore më të rëndësishme të Serbisë.

Personalitete të shquara të kinematografisë serbe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Regjizoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]