Jump to content

Kiseru

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kiseru

Kiseru (煙 管) është një tub duhanpirjeje japoneze që përdoret tradicionalisht për pirjen e duhanit të një shërbimi të vogël (rreth 25 mg) kizami, një produkt duhan i copëtuar imët i ngjan flokëve.[1]

Në mënyrë tipike pjesa e gojës dhe tas janë bërë nga metali, me një bosht tubash prej druri ose bambuje që shtrihet në mes. Tasi është shumë më i vogël se ai i tubave të stilit perëndimor. Për shkak se çdo kiseru është në thelb një shufër me skaje metalike, kiseru jashtëzakonisht i gjatë mund të mbahej si armë, veçanërisht nga samurai kabukimono i ngjashëm me gangsterët e periudhës Edo. Shumë kiseru janë gdhendur me detaje të hollësishme nga artizanë të aftë dhe ishin një simbol i statusit për pronarin.

Duhani ka qenë i njohur në Japoni që nga vitet 1570 në fillim. Deri në fillim të shekullit të 17-të, kiseru ishte bërë mjaft e njohur për t'u përmendur në disa libra shkollorë Budistë për fëmijë. Kiseru evoluoi së bashku me pajisjet dhe përdorimin e temjanit të lidhur me ceremoninë japoneze të temjanit: kōdō:

  • Kō-bon, një tabaka e temjanit, u bë tabako-bon, një tabaka e duhanit
  • djegësi i temjanit evoloi në një tenxhere me zjarr qymyrguri për ndriçimin e duhanit me ajër të nxehtë
  • Pusi i temjanit u bë një kavanoz që përmbante hirin.

Gjatë një seance të pirjes së duhanit, duhanpirësi do të vinte në tas një top me duhan kizami me fije, do ta ndizte në zjarr qymyrguri, pastaj do ta hidhte hirin në enën e hirit.

Gjatë periudhës Edo, armët shpesh përdoren si objekte për të fajësuar statusin financiar të një personi. Meqenëse personat e zakonshëm ishin të ndaluar të mbanin armë më të mprehta, një kiseru i hollësishëm i mbartur nga beli shpesh i shërbente qëllimit. Pas restaurimitMeixhi dhe shfuqizimit të sistemit të kastës, shumë zejtarë që më parë kishin punuar në dekorimin e shpatave, kaluan në hartimin e kiseru dhe netsuke për kutitë e duhanit.

Fjala "kiseru" sot përdoret më shpesh për t'iu referuar praktikës së mashtrimit të sistemit hekurudhor duke blerë dy bileta të lira për të kaluar portat hyrëse dhe dalëse, ndërsa nuk paguan distancën midis tyre. Kjo krahasohet me një kiseru pasi në skajet ka vetëm metal, dhe asgjë në mes, një metaforë që tregon se paratë (metali) mbulojnë vetëm fillimin dhe mbarimin.[2]

  1. ^ Scott David Foutz (2009). "Kiseru - Traditional Japanese Pipe" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2011-03-10. Marrë më 2010-06-16.
  2. ^ "Japan Train Fare Scams on the Rise" (në anglisht). Tokyo Weekender. 1 shkurt 2018.