Jump to content

Kombësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kombësia është statusi i përkatësisë në një komb të caktuar, i përcaktuar si një grup njerëzish të organizuar në një vend, nën një juridiksion ligjor, ose si një grup njerëzish që janë të bashkuar nga kultura, historia, traditat dhe vetëdija për një origjinë të përbashkët.[1][2][3]

ligjin ndërkombëtar, shtetësia është një identifikim ligjor që përcakton personin si subjekt, shtetas, i një shteti sovran. Ai siguron juridiksionin shtetëror mbi personin dhe i siguron personit mbrojtjen e shtetit kundër shteteve të tjera.[4]

Neni 15 i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut thotë se "Çdokush ka të drejtën e një shtetësie" dhe "Askush nuk mund të privohet arbitrarisht nga shtetësia e tij dhe as të mohohet e drejta për të ndryshuar shtetësinë e tij". Sipas zakoneve dhe konventave ndërkombëtare, është e drejta e çdo shteti të përcaktojë se cilët janë shtetasit e tij.[5] Përcaktime të tilla janë pjesë e ligjit të shtetësisë. Në disa raste, përcaktimet e shtetësisë rregullohen gjithashtu nga e drejta ndërkombëtare publike - për shembull, nga traktatet për pashtetësinë dhe nga Konventa Evropiane për Shtetësinë.[6]

Të drejtat dhe detyrat e shtetasve ndryshojnë nga shteti në shtet[7] dhe shpesh plotësohen nga ligji i shtetësisë, në disa kontekste deri në pikën ku shtetësia është sinonim i kombësisë. Sidoqoftë, kombësia ndryshon teknikisht dhe juridikisht nga shtetësia, e cila është një marrëdhënie e ndryshme juridike midis një personi dhe një vendi. Emri "kombëtar" mund të përfshijë si shtetas ashtu edhe joshtetas. Karakteristika më e zakonshme dalluese e shtetësisë është se qytetarët kanë të drejtë të marrin pjesë në jetën politike të shtetit, si p.sh. duke votuar ose kandiduar në zgjedhje. Megjithatë, në shumicën e vendeve moderne të gjithë shtetasit janë qytetarë të shtetit, dhe qytetarët e plotë janë gjithmonë shtetas të shtetit.[8]

Në tekstet e vjetra ose gjuhë të tjera, fjala "kombësi", në vend të "etnicitetit", përdoret shpesh për t'iu referuar një grupi etnik (një grup njerëzish që ndajnë një identitet të përbashkët etnik, gjuhë, kulturë, prejardhje, histori, etj.). Ky kuptim më i vjetër i "kombësisë" nuk përkufizohet nga kufijtë politikë ose pronësia e pasaportave dhe përfshin kombe që u mungon një shtet i pavarur (siç janë Arameanët, Skocezët, Uellsit, Anglezët, Andaluzianët, Baskët, Katalanasit, Kurdët, Kabilët, Baluchët, Pashtunët, Berberët, Boshnjakët, Palestinezët, Hmong, Inuit, Koptët, Maori, Wakhis, Xhosas dhe Zulus, ndër të tjera). Individët mund të konsiderohen gjithashtu shtetas të grupeve me status autonom që i kanë dhënë njëfarë pushteti një shteti më të madh sovran.

Kombësia përdoret gjithashtu si një term për identitetin kombëtar, me disa raste të politikës së identitetit dhe nacionalizmit që ngatërrojnë kombësinë ligjore si dhe etninë me një identitet kombëtar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Nationality Definition & Meaning | Britannica Dictionary". www.britannica.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-08-18.
  2. ^ Publishers, HarperCollins. "The American Heritage Dictionary entry: nationality". www.ahdictionary.com. Marrë më 2023-08-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "nationality". Cambridge Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Boll, Alfred Michael (2007). Multiple Nationality And International Law. Martinus Nijhoff Publishers. fq. 114. ISBN 978-90-04-14838-3. Arkivuar nga origjinali më 2020-07-26. Marrë më 2020-02-19. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Convention on Certain Questions Relating to the Conflict of Nationality Laws Arkivuar 2014-12-26 tek Wayback Machine. The Hague, 12 April 1930. Full text. Article 1, "It is for each State to determine under its own law who are its nationals...".
  6. ^ Spiro, Peter (2011). "A New International Law of Citizenship". American Journal of International Law. 105 (4): 694–746. doi:10.5305/amerjintelaw.105.4.0694. S2CID 143124544. Arkivuar nga origjinali më 2021-12-27. Marrë më 2021-03-30. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Weis, Paul. Nationality and Statelessness in International Law Arkivuar 2016-06-24 tek Wayback Machine. BRILL; 1979 [cited 19 August 2012]. ISBN 9789028603295. p. 29–61.
  8. ^ Kadelbach, Stefan (2007). "Part V: Citizenship Rights in Europe". përmbledhur nga Ehlers, Dirk (red.). European Fundamental Rights and Freedoms. Berlin: De Gruyter Recht. fq. 547–548. ISBN 9783110971965. Arkivuar nga origjinali më 2021-03-08. Marrë më 2016-05-06. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)