Jump to content

Etniciteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Etnia Sari në Kerala

Etniciteti ose grupi etnik, është një kategori njerëzish që identifikohen me njëri-tjetrin bazuar në ngjashmëri të tilla si origjina e përbashkët, gjuha, historia, shoqëria, kultura ose kombi . [1] [2] Etnia zakonisht është një status i trashëguar në bazë të shoqërisë në të cilën jeton. Anëtarësia e një grupi etnik priret të përkufizohet nga një trashëgimi kulturore e përbashkët, origjina, miti i origjinës, historia, atdheu, gjuha ose dialekti, sisteme simbolike si feja, mitologjia dhe rituali, kuzhina, stili i veshjes, arti ose pamja fizike .

Grupet etnike, që rrjedhin nga e njëjta popullsi themeluese historike, shpesh vazhdojnë të flasin gjuhë të ngjashme dhe të ndajnë një pishinë të ngjashme gjenetike. Me anë të zhvendosjes së gjuhës, akulturimit, adoptimit dhe konvertimit fetar, nganjëherë është e mundur që individët ose grupet të lënë një grup etnik dhe të bëhen pjesë e një tjetri (me përjashtim të grupeve etnike që theksojnë homogjenitetin ose pastërtinë racore si kriter kyç të anëtarësimit).

Etniciteti shpesh përdoret sinonimisht me terma të tillë si komb apo popull . Në gjuhën angleze, mund të ketë konotacionin e diçkaje ekzotike (cf "restorant etnik", etj.), i lidhur përgjithësisht me kulturat e emigrantëve më të fundit, të cilët mbërritën pasi u krijua popullsia dominuese e një zone.

Termi etnik rrjedh nga fjala greke ἔθνος ethnos (më saktësisht, nga mbiemri ἐθνικός ethnikos, [3] cili u huazua në latinisht si etnik ). Termi i trashëguar i gjuhës angleze për këtë koncept është popull (folk), i përdorur përkrah fjalës latine popull, njerëz (people) nga periudha e vonë mesjetare angleze .

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "ethnicity: definition of ethnicity". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Arkivuar nga origjinali më 6 mars 2016. Marrë më 28 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ People, James; Bailey, Garrick (2010). Humanity: An Introduction to Cultural Anthropology (bot. 9th). Wadsworth Cengage learning. fq. 389. In essence, an ethnic group is a named social category of people based on perceptions of shared social experience or one's ancestors' experiences. Members of the ethnic group see themselves as sharing cultural traditions and history that distinguish them from other groups. Ethnic group identity has a strong psychological or emotional component that divides the people of the world into opposing categories of "us" and "them." In contrast to social stratification, which divides and unifies people along a series of horizontal axes on the basis of socioeconomic factors, ethnic identities divide and unify people along a series of vertical axes. Thus, ethnic groups, at least theoretically, cut across socioeconomic class differences, drawing members from all strata of the population. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ ἐθνικός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus