Kompozimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kompozitori francez Louis-Nicolas Clérambault duke kompozuar në piano

Një kompozitor (latine compōnō; fjalë për fjalë "ai që i vë së bashku") është një person i cili krijon ose shkruan muzikë, e cila mund të jetë e muzikës vokale (për një këngëtar apo kor), muzikë instrumentale (p.sh., për piano solo, kuartet harqesh, era quintet ose orkestër) apo muzikë, e cila kombinon të dy instrumentet dhe zërat e tyre (p.sh., opera apo art e këngë, që është një këngëtar i shoqëruar nga një pianist). Thelbi kuptimi i këtij termi i referohet individëve të cilët kanë kontribuar në traditën Perëndimore të muzikës klasike përmes krijimin e veprave të shprehura në formë të shkruar muzikore shënim (p.sh., muzikë fletë rezultatet).

Shumë kompozitorë janë gjithashtu interpretues të aftë, ose si këngëtarë, instrumentistëve, ose përçues. Shembuj të kompozitorëve të cilët janë gjithashtu të mirë e njohur për aftësinë e tyre si interpretues të përfshijë J. S. Bach (në organo), Mozart (violinë dhe piano), dhe Beethoven-it, Liszt dhe të Chopin-it (të gjithë të aftë pianistë). Përfshirja e tyre në praktike të muzikës-marrjes siguron një kompozitor me një pasqyrë të ndryshme muzikore elementet e nevojshme për një pjesë e mirë e muzikës, dhe mund t'u japë atyre udhëzime praktike me kompozimet e tyre.

Kompozitorë gjithashtu mund të quhen dhe persona të cilët krijojne rryma të tjera muzike dhe jo vetëm atë klasike për shembull, Blues ose popullore këngëtarët dhe kitaristësh që krijojnë këngë përmes improvizim dhe regjistrimin dhe muzikës pop.