Kontrolli i armëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kontrolli i armëve, ose rregullimi i armëve të zjarrit, është tërësia e ligjeve ose politikave që rregullojnë prodhimin, shitjen, transferimin, posedimin, modifikimin ose përdorimin e armëve të zjarrit nga civilët.

Shumica e vendeve kanë ligje relativisht kufizuese për armët e zjarrit, me vetëm disa që kategorizohen si lejuese. Juridiksionet që rregullojnë aksesin privat ndaj armëve të zjarrit zakonisht kufizojnë së pari pronësinë e disa kategorive të armëve të zjarrit dhe më pas mund të bëjnë kufizime të mëtejshme për kategoritë e personave të cilëve mund t'u jepet licenca për të poseduar ose mbajtur. Në disa vende, si Shtetet e Bashkuara, kontrolli i armëve mund të zbatohet në cilindo nga nivelet federale, shtetërore ose lokale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]