Korinthi i lashtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Korinthi ishte një qytet-shtet (polis) në Istmusin e Korinthit, zona e ngushtë e tokës që bashkon Peloponezin me Greqinë kontinentale, afërsisht në gjysmë të rrugës midis Athinës dhe Spartës. Qyteti modern i Korinthit ndodhet afërsisht 5 kilometra në verilindje të rrënojave të lashta. Që nga viti 1896, hetimet sistematike arkeologjike të Gërmimeve të Korinthit nga Shkolla Amerikane e Studimeve Klasike në Athinë kanë zbuluar pjesë të mëdha të qytetit të lashtë dhe gërmimet e fundit të kryera nga Ministria Greke e Kulturës kanë nxjerrë në dritë aspekte të reja të rëndësishme të lashtësisë.