Jump to content

Korrupsioni në Serbi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Serbisë.

Nivelet e korrupsionit perceptohen të jenë të larta nga banorët e anketuar të Serbisë dhe besimi i publikut në institucionet kryesore mbetet i ulët.[1]

Dinamika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prokurimi publik, proceset e rekrutimit në administratën publike, minierat dhe operacionet hekurudhore janë sektorë me problem serioz të konfliktit të interesit.[2] Komisioni Evropian ka ngritur shqetësimin për sektorët e drejtësisë, policisë, shëndetësisë dhe arsimit të Serbisë, të cilët janë veçanërisht të prekshëm ndaj korrupsionit.[3] Korrupsioni konsiderohet faktori më problematik për të bërë biznes në Serbi, i ndjekur nga burokracia joefikase e qeverisë.[4]

Përpjekjet kundër korrupsionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhepse Serbia ka bërë përparim në hetimin e rasteve të korrupsionit të nivelit të lartë, zbatimi i ligjeve kundër korrupsionit është i dobët.[5] Sipas Barometrit Global të Korrupsionit 2016, 22% e qytetarëve serbë që kishin kontakte me institucionet publike të përfshira në kërkime (policia e trafikut, shëndeti publik, sistemi arsimor, gjykatat - kontestet civile, shërbimet publike që lëshojnë dokumente zyrtare, departamentet përgjegjëse për mirëqenien sociale), kishin paguar ryshfet të paktën një herë në vitin e kaluar.[6]

Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit 2022 i Transparency International e shënoi Serbinë me 36 në një shkallë nga 0 ("shumë e korruptuar") në 100 ("shumë e pastër"). Kur renditet sipas pikëve, Serbia renditet e 101-ta në mesin e 180 vendeve në Indeks, ku vendi i renditur i pari perceptohet se ka sektorin publik[7] më të ndershëm. Për krahasim me rezultatet në mbarë botën, rezultati më i mirë ishte 90 (renditur 1), rezultati mesatar ishte 43 dhe rezultati më i keq ishte 12 (renditur 180).[8] Për krahasim me rezultatet rajonale, rezultati më i lartë në mesin e vendeve të Evropës Lindore dhe Azisë Qendrore ishte 56, rezultati mesatar ishte 35 dhe rezultati më i ulët ishte 19.[9] Transparency Serbia arriti në përfundimin në prezantimin e Indeksit 2015 se masat sistematike për parandalimin e korrupsionit nuk ishin zbatuar dhe aktivitetet për të shtypur korrupsionin, megjithëse nuk ishin publikuar shumë nga mediat.[10]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Global Integrity Report 2011- Serbia". Global Integrity. Arkivuar nga origjinali më 30 prill 2013. Marrë më 22 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The Global Integrity Report 2011- Serbia". Global Integrity. Arkivuar nga origjinali më 30 prill 2013. Marrë më 22 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "SERBIA 2013 PROGRESS REPORT" (PDF). European Commission. Marrë më 22 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Business Corruption in Serbia". Business Anti-Corruption Portal. Arkivuar nga origjinali më 23 gusht 2016. Marrë më 14 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "SERBIA 2013 PROGRESS REPORT" (PDF). European Commission. Marrë më 22 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Global Corruption Barometer 2016 Serbia". Transparency Serbia. Marrë më 2 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "The ABCs of the CPI: How the Corruption Perceptions Index is calculated". Transparency.org (në anglisht). Marrë më 2 korrik 2023.
  8. ^ "Corruption Perceptions Index 2022: Serbia". Transparency.org (në anglisht). Marrë më 2 korrik 2022.
  9. ^ "CPI 2022 for Eastern Europe & Central Asia: Growing security risks and authoritarianism threaten progress against corruption". Transparency.org (në anglisht). Marrë më 2 korrik 2023.
  10. ^ "Transparency Serbia CPI 2015 Press Issue". Transparency Serbia. Arkivuar nga origjinali më 3 nëntor 2016. Marrë më 2 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)