Kosta Tomorri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kosta Papa Tomori ka qenë prift ortodoks shqiptar nga Leusa. Si dëshmitar i masakrave greke gjatë Luftës së Parë Ballkanike shkroi vëllimthin Barbaritë greke në Shqipëri [të Jugut në vitet 1913-14], duke ia kushtuar Mehmet bej Konicës dhe u botua më 1917.[1]

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prifti Papa Kosta Tomorri është një dëshmitar i kohës se sulmeve te viteve 1913-1914 që i përjetoi ngjarjet. Dëshmitë e tij janë tronditëse. Ai vëzhgonjës i saktë në kronikat e tij ndriçon shumë ngjarje që hedhin dritë mbi barbarizmat e pushtuesve. Përmes disa fragmenteve le të flasë ai për disa masakra që të njohim gjendjen psikologjike që përjetonin fshatrat që pushtoheshin nga trupat greke.

Per keto vite ka botuar nje liber qe bën fjalë për 90 vite më parë. Është një ekzemplar i veçantë ndoshta i vetëm. Libri i Papa Kristos Tomorrit pershkrun ngjarje rrëqethëse, dëshmon me hollësi. Është një akuzë që u bëhet nga një prift. Duke shfletuar fletët e këtij libri sheh te shprehet: “Shqiptarë! Juve djemtë tanë brez pas brezi kur të zini në gojë fjalën grek mos harroni therjet, djegiet dhe çnderimet.” Këtë porosi e jep prifti Kosta Papa Tomorri.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gjinaj, Maksim; Elmazi, Myrvete; Mele, Margarita (2010). Bibliografi e librit shqip në fondet e Bibliotekës Kombëtare (PDF). Tiranë: Biblioteka Kombëtare, Sektori i Bibliografisë Kombëtare. fq. 65. ISBN 9992773189.