Krimet kundër njerëzimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjenocidi armen (në foto) ishte ngjarja e parë që u dënua zyrtarisht si një "krim kundër njerëzimit" në deklaratën e Antantës së Trefishtë të majit 1915.

Krimet kundër njerëzimit janë akte kriminale të përhapura ose sistematike që kryhen nga ose në emër të një autoriteti de facto, zakonisht nga ose në emër të një shteti, që shkelin rëndë të drejtat e njeriut. Ndryshe nga krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit nuk duhet të ndodhin brenda kontekstit të luftërave dhe ato zbatohen për praktikat e përhapura dhe jo për aktet që kryhen nga individë. Megjithëse krimet kundër njerëzimit zbatohen për aktet që kryhen nga ose në emër të autoriteteve, ato nuk kanë nevojë të jenë pjesë e një politike zyrtare dhe ato duhet vetëm të tolerohen nga autoritetet. Ndjekja e parë për krime kundër njerëzimit u zhvillua gjatë gjyqeve të Nurembergut. Fillimisht i konsideruar për përdorim ligjor, gjerësisht në të drejtën ndërkombëtare, pas Holokaustit, një standard global i të drejtave të njeriut u artikulua në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut (1948). Grupet apo shtetet politike që shkelin apo nxisin shkelje të normave të të drejtave të njeriut, siç janë renditur në Deklaratë, janë shprehje e patologjive politike që lidhen me krimet kundër njerëzimit.

Që nga gjyqet e Nurembergut, krimet kundër njerëzimit janë ndjekur penalisht nga gjykata të tjera ndërkombëtare (të tilla si Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Gjykata Penale Ndërkombëtare për Ruandën, Gjykata Speciale për Sierra Leonen, Dhomat e Jashtëzakonshme në Gjykatat e Kamboxhias, dhe Gjykata Ndërkombëtare Penale) si dhe nga gjykatat vendase. E drejta e krimeve kundër njerëzimit është zhvilluar kryesisht si rezultat i evolucionit të së drejtës zakonore ndërkombëtare. Krimet kundër njerëzimit nuk janë të kodifikuara në një konventë ndërkombëtare, kështu që një përpjekje ndërkombëtare për të krijuar një traktat të tillë, e udhëhequr nga Iniciativa për Krimet kundër Njerëzimit, është duke u zhvilluar aktualisht.

Ndryshe nga krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit mund të kryhen gjatë paqes dhe luftës. Ato nuk janë ngjarje të izoluara apo sporadike sepse janë pjesë e një politike qeveritare (edhe pse autorët nuk kanë nevojë të identifikohen me këtë politikë) ose janë pjesë e një praktike të përhapur të mizorive që tolerohen ose falen nga një qeveri ose një ligj. autoriteti fakto. Lufta e agresionit, krimet e luftës, vrasjet, masakra, dehumanizimi, gjenocidi, spastrimi etnik, dëbimet, eksperimentet joetike njerëzore, dënimet jashtëgjyqësore duke përfshirë ekzekutimet e shkurtra, përdorimin e armëve të shkatërrimit në masë, terrorizmin shtetëror ose sponsorizimin shtetëror të terrorizmit, skuadrat e vdekjes, rrëmbimet dhe zhdukjet me forcë, përdorimi i fëmijëve ushtarë, burgimi i padrejtë, skllavërimi, tortura, përdhunimi, shtypja politike, diskriminimi racor, persekutimi fetar dhe abuzimet e tjera të të drejtave të njeriut mund të arrijnë pragun e krimeve kundër njerëzimit nëse janë pjesë e një praktike të përhapur ose sistematike. .

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]