Krimi i jakave të bardha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Termi "krim i jakës së bardhë" i referohet krimit të motivuar financiarisht, të padhunshëm ose jo të dhunshëm drejtpërdrejt të kryer nga individë, biznese dhe profesionistë të qeverisë. Ajo u përkufizua për herë të parë nga sociologu Edwin Sutherland në 1939 si "një krim i kryer nga një person me respekt dhe status të lartë shoqëror gjatë profesionit të tij". Krimet tipike të jakave të bardha mund të përfshijnë vjedhjen e pagave, mashtrimin, ryshfetin, skemat Ponzi, tregtimin e brendshëm, shantazhin në punë, përvetësimin, krimin kibernetik, shkeljen e të drejtave të autorit, pastrimin e parave, vjedhjen e identitetit dhe falsifikimin. Krimi i jakës së bardhë përputhet me krimin e korporativ.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]