Kryepeshkopi i Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kryepeshkopi i Tiranës, Durrësit dhe të gjithë Shqipërisë ose thjesht Kryepeshkopi i Shqipërisë është kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë. Ai është gjithashtu kryetar e Sinodit të Shenjtë të kishës.

Kryepeshkopi i parë ishte Visarion Xhuvani. Ndërsa kryepeshkopi i tanishëm është Anastasi i Shqipërisë.

Lista e Kryepeshkopit të Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Emri Në fronë
përpara njohjes së autoqefalisë deri më 1937
1 Visarioni (Xhuvani) 1929-1937
pas njohjes së autoqefalisë (1937-1967)
2 Kristoferi (Kisi) 1937-1948
3 Paisi (Vodica) 1948-1966
4 Damiani (Kokoneshi) 1966-1973
Vakant (1973-1992)
Rivendosja (1992–vazhdon)
5 Anastasi (Janullatos) 1992–Vazhdon

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kisha Ortodokse e Shqipërisë
  • rulers.org (Ajo raporton: "© 1995-2005 B. Schemmel. Të dhënat nga ky vend mund të pyetet dhe të kopjohet në një jo-fitimprurëse bazë vetëm nëse burimi është i saktë për të kredituar. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara për fitim-duke kërkuar qëllime të.")