Jump to content

Kuajfuqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ekip prej 6 kuajsh që kositin sanë në Kontenë Lancaster, Pensilvani.

Kuajfuqia (hp) është një njësi matëse e fuqisë, ose shpejtësia me të cilën kryhet puna, zakonisht në lidhje me prodhimin e motorëve. Ka shumë standarde dhe lloje të ndryshme të kuajfuqive. Dy përkufizime të zakonshme të përdorura sot janë kuajfuqi mekanike (ose kuajfuqi perandorake), e cila është rreth 745.7 vat, dhe kuajfuqi metrike, e cila është afërsisht 735.5 vat.

Termi u miratua në fund të shekullit të 18-të nga inxhinieri skocez James Watt për të krahasuar prodhimin e motorëve me avull me fuqinë e kuajve të avullit. Më vonë u zgjerua për të përfshirë fuqinë dalëse të llojeve të tjera të motorëve me pistoni, si dhe turbinave, motorëve elektrikë dhe makinerive të tjera.[1][2] Përkufizimi i njësisë ndryshonte midis rajoneve gjeografike. Shumica e vendeve tani përdorin njësinë SI vat për matjen e fuqisë. Me zbatimin e Direktivës së BE-së 80/181/EEC më 1 janar 2010, përdorimi i kuajfuqive në BE lejohet vetëm si njësi plotësuese.[3]

  1. ^ "Horsepower", Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 2012-06-24.
  2. ^ "International System of Units" (SI), Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 2012-06-24.
  3. ^ "Directive 2009/3/EC of the European Parliament and of the Council of 11 March 2009", Official Journal of the European Union. Retrieved 2013-02-15.