Jump to content

Kultura e Japonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kultura e Japonisë ka ndryshuar shumë gjatë mijëvjeçarëve, nga periudha parahistorike Jōmon e vendit, në kulturën e saj moderne bashkëkohore, e cila thith ndikimet nga Azia dhe rajone të tjera të botës.[1]

Ukiyo-e, Vala e Madhe jashtë Kanagawa, nga Hokusai.
Kalaja Himeji është një zonë e trashëgimisë botërore dhe një thesar kombëtar i Japonisë.
Osechi, pjata speciale për Vitin e Ri në kuti me 3 nivele.

Që nga periudha Jomon, grupet stërgjyshore si Yayoi dhe Kofun kanë formësuar kulturën japoneze. Kultivimi i orizit dhe udhëheqja e centralizuar u prezantua nga këto grupe, duke formuar kulturën japoneze. Dinastitë kineze, veçanërisht Tang, kanë ndikuar në kulturën japoneze gjatë historisë. Pas 220 vitesh izolim, epoka Meiji hapi Japoninë ndaj ndikimeve perëndimore, duke pasuruar dhe diversifikuar kulturën japoneze. Kultura popullore tregon se sa ndikon kultura bashkëkohore japoneze në botë (Tai, 2003).[2]

  1. ^ Haffner, John; Klett, Tomas; Lehmann, Jean-Pierre (2009). Japan's Open Future: An Agenda for Global Citizenship. Anthem Press. fq. 17. ISBN 978-1843313113. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Tai, Eika (2003). "Rethinking Culture, National Culture, and Japanese Culture". Japanese Language and Literature. 37 (1): 1–26. doi:10.2307/3594873. ISSN 1536-7827. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)