Kultura e Turqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kultura e Turqisë (Turqisht: Türkiye Kültürü) kombinon një grup elementësh shumë të larmishëm dhe heterogjenë që janë nxjerrë nga kulturat e ndryshme të traditave të Evropës Lindore, Mesdheut Lindor, Kaukaz, Lindjes së Mesme dhe Azisë Qendrore. Shumë nga këto tradita fillimisht u mblodhën nga Perandoria Osmane, një shtet multi-etnik dhe shumë-fetar që shtrihet në të gjithë Evropën Juglindore, Evropën Lindore, Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore.

Gjatë viteve të para të Republikës së Turqisë, e themeluar pas rënies së Perandorisë Osmane, qeveria investoi shuma të mëdha burimesh në artet e bukura si arkitektura dhe skulptura dhe fusha të tjera artistike në mbarë vendin, në përputhje me reformën e sapo implementuar. dhe politikat me prirje perëndimore. Kjo u bë si pjesë e një procesi modernizimi, perëndimorizimi dhe krijimi e përvijimi i një identiteti të ri kulturor turk, në vend të identitetit osman të krijuar dhe të përshkruar më parë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]