Jump to content

Kurrila e përhitur

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kurrila e përhitur (Balearica regulorum) është një zog në familjen e vinçave, Gruidae. Gjendet në Afrikën lindore dhe jugore, dhe është zogu kombëtar i Ugandës.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kurrila e përhitur është i lidhur ngushtë me vinçin e kurorëzuar të zi, dhe të dy speciet ndonjëherë janë trajtuar si të njëjtat specie. Të dyja janë të ndashme në bazë të dëshmive gjenetike, thirrjeve, pendëve dhe pjesëve të zhveshura, dhe të gjitha autoritetet i trajtojnë ato si specie të ndryshme sot.[1]

Ka dy nënllojet. Afrika Lindore B. r. gibbericeps (vinçi me kreshta) ndodh në lindje të Republika Demokratike e Kongos dhe në Ugandë, nga të cilat është zogu kombëtar i përfaqësuar në flamurin e tij kombëtar, dhe Kenia në Republika Jugafrikane lindore. Ka një zonë më të madhe të lëkurës së kuqe të zhveshur të fytyrës mbi copën e bardhë sesa speciet më të vogla të nominuara, B. r. regulorum (vinçi i kurorëzuar i Afrikës së Jugut), i cili shumohet nga Angola në jug në Afrikën e Jugut.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portret.
Dy të rritur ballë për ballë.

Kurrila e përhitur është i gjatë 1 m, peshon 3.5 kg dhe ka një hapësirë ​​krahësh 2 m. Plumbat e trupit të tij janë kryesisht gri. Krahët janë kryesisht të bardhë, por përmbajnë pendë me një gamë të ngjyrave, me një copë të zezë të veçantë në krye. Koka ka një kurorë me pendë të forta ari. Anët e fytyrës janë të bardha, dhe ka një qese të fytit me ngjyrë të kuqe të ndezur. Fatura është relativisht e shkurtër dhe gri, dhe këmbët janë të zeza. Ata kanë këmbë të gjata për tu endur nëpër bar. Këmbët janë të mëdha, por të holla, të përshtatura për ekuilibër sesa mbrojtje apo kapje. Gjinitë janë të ngjashme, edhe pse meshkujt priren të jenë pak më të mëdhenj. Zogjtë e vegjël janë më të zinj se të rriturit, me një fytyrë buke me pupla.

Kjo specie dhe vinçi me kurorë të zezë janë vinçat e vetëm që mund të ngjiten në pemë, për shkak të një gishti të gjatë të pasmë që mund të kapë degët. Ky tipar supozohet të jetë një tipar stërgjyshor midis vinçave, i cili ka humbur në nënfamiljen tjetër. Vinça të kurorëzuara gjithashtu nuk kanë një trake të mbështjellë dhe kanë pendë të lirshme në krahasim me vinçat e tjerë.[2]

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Parku Kombetar Serengeti, Tanzania.

Ndodh në savanën e thatë në Afrikën Sub-Sahariane, edhe pse fole në habitate disi më të lagështa. Ato gjithashtu mund të gjenden në këneta, tokat e kultivuara dhe fushat me bar pranë lumenjve dhe liqeneve në Ugandë dhe Kenia dhe deri në jug deri në Republika Jugafrikane. Kjo kafshë nuk ka modele të caktuara migrimi, dhe zogjtë më pranë tropikëve janë zakonisht të ulur. Zogjtë në zonat më të thata, veçanërisht Namibia, bëjnë lëvizje sezonale të lokalizuara gjatë periudhave më të thata.[1]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Archibald, G.; Meine, C.; Garcia, E. (2017). del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi; Christie, David A.; de Juana, Eduardo (red.). "Grey Crowned-crane (Balearica regulorum)". Handbook of the Birds of the World Alive (në anglisht). Barcelona, Spain: Lynx Edicions. Marrë më 30 shtator 2021.
  2. ^ Archibald, G.; Meine, C.; Garcia, E. (2017). del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi; Christie, David A.; de Juana, Eduardo (red.). "Cranes (Gruidae)". Handbook of the Birds of the World Alive (në anglisht). Barcelona, Spain: Lynx Edicions. Marrë më 30 shtator 2021.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]