Jump to content

Kurtoğlu Hızır Reis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kurtoğlu Hızır Reis ishte një admiral osman i njohur për ekspeditën e tij detare osmane në ishullin indonezian të Sumatrës në vitin 1569. Kurtoğlu Hızır Reis ishte i biri i admiralit osman Kurtoğlu Muslihiddin Reis, i cili njihej si Curtogoli në Evropë, veçanërisht në Itali, Francë dhe Spanjë.[1]

Në vitin 1565, Sulltan Alaaddin i Aceh deklaroi besnikëri ndaj Perandorisë Osmane dhe i dërgoi një kërkesë për ndihmë Sulltanit Osman Sulejmani i Madhërishëm (e cila u mor nga veziri i madh Sokollu Mehmed Pasha për shkak të mungesës së Sulejmanit i cili po shkonte në Betejën e Szigetvár, fushata e tij e fundit ushtarake) për mbrojtjen e tokës së tij nga agresioni portugez. Për shkak të vdekjes së Sulejmanit më 1566, ekspedita detare osmane në Sumatra u dërgua nga djali i tij, Selim II, i cili caktoi Kurtoğlu Hızır Reis me misionin.

Kurtoğlu Hızır Reis, i cili lundroi në oqean më 1568 me marinën e tij prej 22 pjesësh, pajisje ushtarake dhe furnizime të tjera, arriti në ujërat e Aceh në mënyrë të sigurt në 1569. Pas kësaj ekspedite, Perandoria Osmane kishte transferuar sovranitetin e saj në kontinentin e Oqeanisë pas Azisë, Afrikës dhe Evropës. Për më tepër, një shkencëtar shumë i vlefshëm si Abdurrahman Efendi dhe disa marinarë osmanë nuk u kthyen në Turqi dhe qëndruan atje. Për më tepër, shumë myslimanë filluan të praktikojnë fenë e tyre pa presionin e portugezëve.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bono, Salvatore: Corsari nel Mediterraneo (Corsairs in the Mediterranean), Oscar Storia Mondadori. Perugia, 1993.