Jump to content

Kusaj ibn Kilabi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kusaj ibn Kilab ibn Murrah (arabisht: قصي ٱبن كلاب ٱبن مرة, Qusayy ibn Kilāb ibn Murrah; rr. 400–480), lindur Zejd (arabisht: زيد),[1] ishte një pasardhës ismaelit i Profetit Ibrahim, bonjak herët ai do të ngrihej për t'u bërë Mbret i Mekës dhe udhëheqës i fisit Kurejsh.[2] Ai njihet më së shumti për të qenë paraardhës i dinastive Omejad, Abasid dhe dinastive të tjera Hashemite, të cilat përfshinin Profetin Islam Muhamed, si dhe kalifin e 3-të dhe të 4-të Rashidun: Uthmanin dhe Aliun, dhe kalifët e mëvonshëm Umajad, Abasid dhe Fatimidët së bashku me disa prej tyre, dinastitë më të shquara në orient.[3]

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Babai i tij ishte Kilab ibn Murrah, i cili vdiq kur Kusaji ishte foshnjë. Sipas traditës islame, ai ishte pasardhës i Ibrahimit (Abrahami) përmes djalit të tij Ismailit (Ismael). Vëllai i tij i madh Zuhrah ibn Kilab ishte paraardhësi i fisit Benu Zuhrah. Pas vdekjes së babait të tij, nëna e tij Fatimah bint Sa'd ibn Sayl u martua me Rabi'ah ibn Haram nga fisi Beni Azra, i cili e mori me vete në Siri, ku ajo lindi një djalë të quajtur Darraj.[4] Xhaxhai i tij ishte Tejm ibn Murrah ibn Murrah ibn Ka'b ibn Lu'ayy ibn Ghalib ibn Fihr ibn Malik ibn en-Nadr ibn Kinanah, i cili ishte nga Kurejsh el-Bitah (d.m.th. Kurejshinjtë që jetonin pranë QabesMekë.[4]

Jeta në Siri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kusaj u rrit duke e trajtuar njerkën e tij, Rabi'ah, si babanë e tij. Kur shpërtheu një grindje midis Kusajit dhe disa anëtarëve të fisit Rabi'ah, ata e qortuan atë dhe e tradhtuan faktin se nuk e konsideruan kurrë si një prej tyre. Kusaj iu ankua nënës së tij, e cila iu përgjigj: "O biri im", ajo tha, "prejardhja jote është më fisnike se e tyre, ti je djali i Kilab ibn Murrah dhe populli yt jeton në afërsi të Shtëpisë së Shenjtë në Mekë". Për shkak të kësaj, Qusayy u largua nga Siria dhe u kthye në Mekë.[4]

Jeta në Mekë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Kusaji erdhi në moshë, Hulail ibn Hubshiyyah, prijësi i fisit Banu Khuza'a, ishte administrator dhe rojtar i Qabes. Së shpejti Kusaj kërkoi dhe u martua me vajzën e Hulail, Hubbah. Kur vjehrri i tij vdiq pas një beteje e cila përfundoi në arbitrazh, ai ia dha çelësat e Qabes Hubbe. Hulail preferoi Kusajin si pasardhës nga djemtë e tij dhe sipas vullnetit të Hulail, Kusaj mori kujdestarinë e Qabes pas tij.

Kusaj solli të afërmit e tij më të afërt të Kurejshëve dhe i vendosi në luginën e Mekës, përveç Shenjtërores - vëllain e tij Zuhrah, xhaxhain e tij Tejm ibn Murrah, djalin e një xhaxhai tjetër Makhzum ibn Yaqaza, dhe kushërinjtë e tjerë të tij Juma dhe Sahm, të cilët ishin më afër.[5] Këta dhe pasardhësit e tyre njiheshin si Quraysh al-Biṭāḥ ("Quraysh of the Hollow"), ndërsa të afërmit e tij më të largët u vendosën në luginat e kodrave përreth dhe në fshat përtej dhe njiheshin si Quraysh aẓ-Ẓawāhir ("Kurejshët e periferive").[2]

Kusaj e rindërtoi Qaben nga një gjendje kalbjeje dhe i detyroi njerëzit arab të ndërtonin shtëpitë e tyre rreth saj. Ai dihet se ka ndërtuar "bashkinë" e parë në Gadishullin Arabik, një banesë e gjerë e cila njihej si Shtëpia e Kuvendit. Krerët e klaneve të ndryshme u takuan në këtë sallë për të diskutuar problemet e tyre sociale, tregtare, kulturore dhe politike. Kusaj krijoi ligje në mënyrë që pelegrinët që shkonin në Mekë të furnizoheshin me ushqim dhe ujë, të cilat paguheshin nga një taksë që paguanin njerëzit. Ai shpërndau përgjegjësitë për t'u kujdesur për vizitorët gjatë pelegrinazhit, për t'u kujdesur për Qaben, për luftën dhe për të qetësuar midis fiseve të panumërta që jetonin në Mekë.[2]

Bijtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kusai kishte shumë djem, disa prej tyre Abd, Abd-al-Dar, Abd Manaf dhe Abd-al-Uzza.[2] Ishte një karakteristikë e theksuar e linjës së Kusait se në çdo brez do të kishte një njeri që ishte krejtësisht i shquar. Në mesin e katër djemve të tij, Abd Manaf u nderua tashmë në jetën e tij. Megjithatë, Kusaj preferoi të lindurin e tij të parë, Abd-al-Dar, megjithëse ishte më pak i aftë nga të gjithë, kështu që ai veçoi Abd Manaf djalin e tij të dytë për nderin dhe prestigjin e tij. Pak para vdekjes së Kusajit, ai investoi të gjitha të drejtat, kompetencat e tij dhe ia kaloi pronësinë e Shtëpisë së Kuvendit Abd Manaf.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ibn Ishaq. The Life of Muhammad (në anglisht). fq. 3.
  2. ^ a b c d Lings, Martin (1983). Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources (në anglisht). George Allen & Unwin. fq. 6. ISBN 0946621330.
  3. ^ Ibn Hisham. The Life of the Prophet Muhammad (në anglisht). Vëll. 1. fq. 181.
  4. ^ a b c Maqsood, Ruqaiyyah Waris. "The Prophet's Line Family No 3 – Qusayy, Hubbah, and Banu Nadr to Quraysh" (në anglisht). Ruqaiyyah Waris Maqsood Dawah. Arkivuar nga origjinali më 30 maj 2008. Marrë më 1 korrik 2013.
  5. ^ Armstrong, Karen (2001). Muhammad: A Biography of the Prophet (në anglisht). Phoenix. fq. 66. ISBN 0946621330.