Jump to content

Kushtetuta e Vidovdanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Vidovdanit ishte kushtetuta e parë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve. Ajo u miratua nga Asambleja Kushtetuese më 28 qershor 1921, pavarësisht se opozita bojkotoi votimin. Kushtetuta është emëruar sipas festës së Shën Vitusit (Vidovdan), një festë ortodokse serbe.[1] Kushtetuta kërkonte një shumicë të thjeshtë për të kaluar. Nga 419 përfaqësues, 223 votuan pro, 35 votuan kundër dhe 161 abstenuan.[2]

Kushtetuta ishte në fuqi derisa Mbreti Aleksandër shpalli diktaturën e tij më 6 janar në atë datë më 1929.

Miratimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e vitit 1921

Procesi i miratimit të Kushtetutës së Vidovdanit do të zbulojë konflikte të mëdha politike në shtetin e ri. Megjithëse kishte plane të mëparshme për të miratuar një kushtetutë (shih Udhëzimet, Deklaratën e Korfuzit, Marrëveshjen e Gjenevës). Kushtetuta u miratua përfundimisht me një shumicë të ngushtë dhe mbi bazën kombëtare.

Për[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kundër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bojkotuan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Latinka Perović. "The St. Vitus Day Constitution of June 29, 1921" (në anglisht). Yu Historija. Marrë më 10 gusht 2021.
  2. ^ Robert J. Donia, John Van Antwerp Fine; Bosnia and Hercegovina: A Tradition Betrayed. Columbia University Press, 1995. (p. 126)