Jump to content

Kyçi dhe çelësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një kyç është një pajisje mekanike ose elektronike fiksimi që çlirohet nga një objekt fizik (siç është një çelës, kartë-çelës, gjurmë gishtash, kartë RFID, token sigurie ose monedhë), duke dhënë njohuri të fshehta (siç është ndryshimi i një numri ose i një shkronje ose një fjalëkalim), nga një kombinim i tyre, ose mund të hapet vetëm nga njëra anë, si për shembull një zinxhir dere.

Një çelës është një pajisje që përdoret për të përdorur një kyç (për ta kyçur ose për ta çkyçur atë). Një çelës tipik është një copë e vogël metali e përbërë nga dy pjesë: bishti ose tehu, i cili rrëshqet në hyrjen e kyçit të bravës dhe ndryshon midis çelësave të ndryshëm, dhe harku, i cili lihet i zgjatur në mënyrë që rrotullimi të mund të zbatohet nga përdoruesi. Në zbatimin e tij më të thjeshtë, një çelës operon një bravë ose grup bravash që janë të kyçura njësoj, një sistem kyç/çelës ku çdo bravë me çelësa të ngjashëm kërkon të njëjtin çelës unik.