Lëvizja Nazarene

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

takimin e Jakobit me Rakelën me tufën e babait të saj (1836), Joseph von Führich përpiqet të rimarrë gjendjen shpirtërore të Perugino dhe Raphael ( Österreichische Galerie Belvedere, Vjenë)

Epiteti Nazareas u adoptua nga një grup piktorësh romantikë gjermanë të fillimit të shekullit të 19-të, të cilët synonin të ringjallën spiritualitetin në art. Emri Nazareas erdhi nga një term talljeje i përdorur kundër tyre për ndikimin e tyre në një mënyrë biblike të veshjes dhe stilit të flokëve.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Joseph Anton Koch, Detaje e ciklit Dante në Casino Massimo

Në vitin 1809, gjashtë studentë në Akademinë e Vjenës formuan një koperativë artistike në Vjenë të quajtur Vëllazëria e Shën Lukës ose Lukasbund, sipas një emri të përbashkët për esnafët mesjetarë të piktorëve . Në 1810, katër prej tyre, Johann Friedrich Overbeck, Franz Pforr, Ludwig Vogel dhe Johann Konrad Hottinger (1788-1827) u zhvendosën në Romë, ku pushtuan manastirin e braktisur të San Isidoro . Atyre iu bashkuan Philipp Veit, Peter von Cornelius, Julius Schnorr von Carolsfeld, Friedrich Wilhelm Schadow dhe një grupim i lirë artistësh të tjerë gjermanisht - folës. Ata u takuan me artistin romantik austriak të peizazhit Joseph Anton Koch (1768–1839) i cili u bë një mësues jozyrtar i grupit. Më 1827 atyre iu bashkua Joseph von Führich (1800 – 1876).

Motivimi kryesor i nazarenëve ishte një reagim kundër neoklasicizmit dhe edukimit rutinë të artit të sistemit të akademisë. Ata shpresonin të ktheheshin te arti që mishëronte vlerat shpirtërore dhe kërkuan frymëzim te artistët e mesjetës së vonë dhe të Rilindjes së hershme, duke hedhur poshtë atë që ata e shihnin si virtuozitet sipërfaqësor të artit të mëvonshëm.

Në Romë grupi jetoi një ekzistencë gjysmë monastike si një mënyrë për të rikrijuar natyrën e punëtorisë së artistit mesjetar. Temat fetare mbizotëruan në prodhimin e tyre dhe dy komisione të mëdha i lejuan ata të provonin një ringjallje të artit mesjetar të pikturës së afreskut . E para ishte një seri afreske e përfunduar në Romë për Casa Bartholdy (1816–17; u zhvendos në Galeria Alte National në Berlin), një projekt bashkëpunues nga Nazarenasit që "shënon fillimin e ringjalljes së dekorimit të afreskeve për ndërtesa private dhe publike". . Ky, dhe një komision i dytë për të dekoruar Casino Massimo (1817–1829), fituan vëmendjen ndërkombëtare për punën e "nazarenëve". Megjithatë, deri në vitin 1830 të gjithë përveç Overbeck ishin kthyer në Gjermani dhe grupi ishte shpërndarë. Shumë nazarenas u bënë mësues me ndikim në akademitë gjermane të artit.

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programi i Nazarenasve — adoptimi i asaj që ata e quanin shprehje të ndershme në art dhe frymëzimi i artistëve përpara Raphaelit — ishte të ushtronte ndikim të konsiderueshëm në Gjermani dhe në Angli mbi lëvizjen para-rafaelite . [1] Ata ishin gjithashtu ndikime të drejtpërdrejta te artistët britanikë William Dyce dhe Frederick Leighton dhe Ford Madox Brown . [2]

Anëtarë të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Piktorë të tjerë të lidhur me lëvizjen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gabriel Wüger
 • Romantizmi gjerman
 • Mesjeta në histori
 • Vëllazëria Para-Rafaelite
 • Purismo

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mitchell Benjamin Frank. Piktura romantike e ripërcaktuar: Tradita Nazarene dhe rrëfimet e romantizmit . Publishing Ashgate, 2001; 
 • Cordula Grewe. Pikturimi i të shenjtës në epokën e romantizmit gjerman . Aldershot: Ashgate Books, 2009.
 • Lionel Gossman . Krijimi i një ikone romantike: konteksti fetar i "Italia und Germania" të Friedrich Overbeck . Shoqëria Filozofike Amerikane, 2007. . [1]
 • Lionel Gossman . "Modernët e pavullnetshëm: Piktorët Nazarenë të shekullit të nëntëmbëdhjetë"Arti i shekullit të nëntëmbëdhjetë në mbarë botën - vëllimi 2, numri 3, vjeshtë 2003.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Henri Dorra, Symbolist Art Theories: A Critical Anthology (Berkeley, University of California Press, 1995) p.17
 2. ^ Neil MacMillan, Victorian Romantics (Vancouver: MacMillan & Perrin, 1979) p.1

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Romanticism