Labova e Madhe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Labova e Madhe

Labova e Madhe ose Labova e Zhapës është një fshatkomunën Odrierrethin e GjirokastrësShqipërisë. Eshtë reth 650 metra mbi nivelin e detit. Ky fshat është me një histori të veçantë por lënë në haresë nga historia e sotme. Flitet se reth 500 vjet më parë kishte reth 450 shtëpi. Para 200 vjetesh në Labove kishte shkollë pedagogjike. Para se të digjej dy herë resht nga pushtuesit në L.N.CL në fshat kishte shumë shtëpi, rrugë me gallderëmë dhe një gjendje të mirë në përgjithesi të banoreve. Në sistemin komunist u bënë ndryshime, kooperative dhe më vonë fermë. Gjendja e sotme është e dobëtë ashtu si në shumicën e fshatrave të shqipërisë. Shumë labovitë janë dalluar në vite në fusha të ndryshme. Përmendim Vangjel Zhapa, Konstandin Zhapa dy emra të shquar jo vetëm për pasurinë e madhe që krijuan në kurbet, por dhe për kontributin ndaj çështjeve kombëtare si bamirësive të pafunda. Prej tyre fshati mori dhe emrin Labovë e Zhapës, ky fshat banohet nga shqiptarë ortodoks.


Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]