Lartësia (në sipërfaqen e tokës)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenja në 2438 metra në malet San Bernardino të Kalifornisë jugore (2009).

Lartësia e një vendndodhjeje gjeografike është lartësia e saj mbi ose nën një pikë referimi fikse, më së shpeshti një gjeoid referencë, një model matematikor i nivelit të detit të Tokës si një sipërfaqe gravitacionale ekuipotenciale (shih Gjeodezinë). Termi lartësi përdoret kryesisht kur i referohemi pikave në sipërfaqen e Tokës, ndërsa lartësia ose lartësia gjeopotenciale përdoret për pikat mbi sipërfaqe, si p.sh. një avion në fluturim ose një anije kozmikeorbitë, dhe thellësia përdoret për pikat nën sipërfaqe.

Lartësia nuk duhet të ngatërrohet me distancën nga qendra e Tokës. Për shkak të fryrjes ekuatoriale, majat e malit Everest dhe Chimborazo kanë, përkatësisht, lartësinë më të madhe dhe distancën më të madhe gjeocentrike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]