Jump to content

Lawrence Kohlberg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lawrence Kohlberg ( 25 tetor 1927 - 19 janar 1987 ) ishte një psikolog amerikan më i njohur për teorinë e tij të fazave të zhvillimit moral .

Ai shërbeu si profesor në Departamentin e Psikologjisë në Universitetin e Çikagos dhe në Shkollën Pasuniversitare të Edukimit në Universitetin e Harvardit . Edhe pse konsiderohej e pazakontë në epokën e tij, ai vendosi të studionte temën e gjykimit moral, duke zgjeruar rrëfimin e Jean Piaget për zhvillimin moral të fëmijëve nga njëzet e pesë vjet më parë. [1] Në fakt, Kohlberg-ut iu deshën pesë vjet para se të ishte në gjendje të botonte një artikull bazuar në pikëpamjet e tij. [1] Puna e Kohlberg pasqyroi dhe zgjeroi jo vetëm gjetjet e Piaget, por edhe teoritë e filozofëve George Herbert Mead dhe James Mark Baldwin . [2] Në të njëjtën kohë ai po krijonte një fushë të re brenda psikologjisë: "zhvillimin moral".

Në një studim empirik duke përdorur gjashtë kritere, të tilla si citimet dhe njohja, Kohlberg u zbulua se ishte psikologu i 30-të më i shquar i shekullit të 20-të. [3]

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga botimet më të rëndësishme të Kohlberg u mblodhën në veprën e tij me titull Ese mbi Zhvillimin Moral, vëll. I dhe II, The Philosophy of Moral Development (1981) dhe Psychology of Moral Development (1984), botuar nga Harper & Row. Punime të tjera të botuara nga Kohlgainz ose rreth teorive dhe kërkimeve të Kohlberg përfshijnë Konsensusin dhe Kontradiktën, Kuptimi dhe Matja e Zhvillimit Moral, Qasja e Lawrence Kohlberg ndaj Edukimit Moral dhe Psikologjia e Fëmijëve dhe Edukimi i Fëmijërisë: Një Pamje Kognitive Zhvillimore . [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Rest, James; Clark Power; Mary Brabeck (maj 1988). "Lawrence Kohlberg (1927–1987)". American Psychologist. 5. 43 (5): 399–400. doi:10.1037/h0091958. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ See Kohlberg, L. (1982), "Moral development," in J.M. Broughton & D.J. Freeman-Moir (Eds.), The Cognitive Developmental Psychology of James Mark Baldwin: Current Theory and Research in Genetic Epistemology, Norwood, NJ: Ablex Publishing Corp.
  3. ^ Haggbloom, S.J. et al. (2002). The 100 Most Eminent Psychologists of the 20th Century. Review of General Psychology. Vol. 6, No. 2, 139–15. Haggbloom et al. combined three quantitative variables: citations in professional journals, citations in textbooks, and nominations in a survey given to members of the Association for Psychological Science, with three qualitative variables (converted to quantitative scores): National Academy of Sciences (NAS) membership, American Psychological Association (APA) President and/or recipient of the APA Distinguished Scientific Contributions Award, and surname used as an eponym. Then the list was rank ordered.
  4. ^ "Lawrence Kohlberg: books by Lawrence Kohlberg @". Bookfinder.com. Marrë më 2012-08-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)