Leonik Tomeu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nicholas Leonicus Thomæus, profesor i Padovës.

Leonik Tomeu ose Nicholas Leonicus Thomaeus (Niccolò Leonico Tomeo greqisht: Νικόλαος Λεόνικος Θωμεύς; 1456–1531)[1] ishte një studiues dhe profesor venecian i filozofisë në Universiteti i Padovës. Ai ishte një nga profesorët e parë të greqishtes me prejardhje greke në Padova.[2][3]

Biografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thomaeus ka lindur në Venecia, Itali më 1 shkurt 1456 në një familje shiptare nga zona e njohur si Epiri.[4][5][6][7] Ndërsa në Firence, ai ka studiuar filozofia greke dhe letërsia nën tutelën e Demetrios Chalcondyles.[4][7] Në 1497, Universiteti i Padovës emëruar Thomaeus si pedagog e tij të parë zyrtare në tekstin grek të Aristoteli.[3][5][7] Në 1504, ai u zgjodh për të pasuar Giorgio valla si karrige e greke në Venecia, por për shkak Thomaeus nuk arriti të marrë postin seriozisht, ai u pasua në 1512 nga Marcus Musurus.[7] Në 1524, Thomaeus botoi një koleksion të dialogjeve filozofike në Latine, e para e cila ishte titulluar "Trophonius, sive, De divinatione".[5] Ai ishte i admiruar nga dijetarët të tilla si Desiderius Erasmus për aftësitë e tij filologjike.[6] Kur Universiteti i Padovës u rihap pas luftërat e Lidhjes së Cambrai, Thomaeus mësim në universitet deri në vdekjen e tij më 28 mars 1531.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pasho Baku: Enciklopedia universale e ilustruar. Shtëpia Botuese Bacchus, Tiranë, 2011, fq. 927 - 928
 2. ^ Runciman 1985, p. 212: "The University of Padua was one of the first to encourage the study of Greek; and Greeks who could lecture on Greek texts were especially welcome. A Chair of Greek was founded there in 1463 and given to the Athenian Demetrius Chalcondylas. One of his successors, Nicholas Laonicus Thomaeus, an Epirot by birth, gave in 1497 a course of lectures on Aristotle, using only the Greek text and a few Alexandrian commentaries."
 3. ^ a b Copenhaver dhe Schmidt 1992, p. 104: "A few years later, cracks in the fortress of Latin Aristotelianism at Padua encouraged the hiring of Niccolò Leonico Tomeo, an Italian-born Greek, to lecture on the Greek Aristotle."
 4. ^ a b Geanakoplos 1985, p. 358: "Born in Venice of Greek parents (wrongly termed Albania by some scholars), Tomaeus as a youth was sent to study in Florence, where at its stadium he read Greek literature and philosophy with his famed compatriot, Demetrius Chalcondyles."
 5. ^ a b c Ossa-Richardson 2013, p. 90: "Niccolò Leonico Tomeo (1456–1531), born in Venice to Greek parents, taught philosophy at Padua from 1497, and became known as a translator and interpreter of Aristotle. In 1524, he published a collection of philosophical dialogues, written in an elaborate Latin; the first of these is entitled 'Trophonius, sive, De divinatione'."
 6. ^ a b Parkinson 2003, p. 40: "Pomponazzi's Paduan colleague Niccolò Leonico Tomeo (1456–1531) was the first professor to lecture on the Greek text of Aristotle. As a Venetian of Greek parentage, Leonico Tomeo inherited the mantle of Byzantine scholars such as Gaza and Argyropoulos along with that of Italian humanists like Poliziano and Barbaro."
 7. ^ a b c d e Bietenhol dhe Deutscher 1995, pp. 323–324: "Niccolò LEONICO TOMEO 1 February 1456–28 March 1531 Niccolò Leonico Tomeo (Leonicus Thomaeus) was born in Venice of Epirote Greek parentage and studied Greek in Florence under Demetrios *Chalcondyles. He had apparently been teaching at the University of Padua for some time when he was appointed its first official lecturer on the Greek text of Aristotle in 1497, since the Venetian senate's decree called him 'very popular and acceptable to the students'. Though elected to succeed Giorgio *Valla in the chair of Greek in Venice itself during 1504, he does not appear to have taken the post up seriously and was superseded by *Musurus in 1512. He returned to Padua as soon as the university reopened after the wars of the League of Cambrai, teaching there continuously until his death..."

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bietenholz, Peter G. and Thomas Brian Deutscher (1995). Contemporaries of Erasmus: A Biographical Register of the Renaissance and Reformation (Volumes 1–3). Toronto: University of Toronto Press. ISBN 978-0-80-208577-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Copenhaver, Brian P. and Charles B. Schmidt (1992). Renaissance Philosophy. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-219203-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Geanakoplos, Deno J. (1985). "The Career of the Little-known Renaissance Greek Scholar Nicholas Leonicus Tomaeus and the Ascendancy of Greco-Byzantine Aristotelianism at Padua University (1497)". Byzantina. 13 (1): 355–372. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ossa-Richardson, Anthony (2013). The Devil's Tabernacle: The Pagan Oracles in Early Modern Thought. Princeton, NJ: Princeton University Press. ISBN 978-1-40-084659-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Parkinson, G.H.R. (2003). Routledge History of Philosophy Volume IV: The Renaissance and Seventeenth Century Rationalism. Londër and New York: Routledge. ISBN 978-0-41-505378-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Runciman, Steven (1985). The Great Church in Captivity: A Study of the Patriarchate of Constantinople from the Eve of the Turkish Conquest to the Greek War of Independence. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-31310-4. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lexime shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • De Bellis, Daniela (1975). "Niccolò Leonico Tomeo interprete di Aristotele naturalista". Physis: Rivista internazionale di storia della scienza (në italisht). 17 (1–2): 71–93.
 • De Bellis, Daniela (1980). "La vita e l'ambiente di Niccolo Leonico Tomeo". Quaderni per la storia dell'Universita di Padova (në italisht). 13: 37–75.
 • De Bellis, Daniela (1981). "I veicoli dell'anima nell'analisi di Niccolo Leonico Tomeo". Annali dell'Istituto di filosofia, Universita di Firenze (në italisht). 3: 1–21.
 • Serena, A. (1903). "Niccolò Leonico Tomeo". Appunti Letterari (në italisht). Rome: 5–32.