Libër audio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një libër audio është një regjistrim i një libri ose një vepre tjetër që lexohet me zë të lartë. Leximi i tekstit të plotë përshkruhet si "i pashkurtuar", ndërsa leximet e versioneve më të shkurtra janë përmbledhje.

Audioja e folur ka qenë e disponueshme në shkolla dhe biblioteka publike dhe në një masë më të vogël në dyqanet e muzikës që nga vitet 1930. Shumë albume me fjalë të folura janë bërë para epokës së kasetave, disqeve kompakte dhe audio e shkarkueshme, shpesh me poezi dhe pjesë teatrale dhe jo libra. Vetëm në vitet 1980 mediumi filloi të tërheqë shitësit e librave dhe më pas shitësit me pakicë të librave filluan të shfaqnin libra audio në raftet e librave dhe jo në ekrane të veçanta.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Gramafono në shtëpi duke lexuar një roman." Nga Daily Graphic (New York), 1878.

Regjistrimet e fjalëve të folura u bënë të mundura për herë të parë me shpikjen e gramafonit nga Thomas Edison në vitin 1877.[1] "Librat fonografikë" ishin një nga aplikacionet origjinale të parashikuara nga Edison, i cili "do t'u fliste njerëzve të verbër pa përpjekje nga ana e tyre."[1] Fjalët fillestare të shqiptuara në gramafon ishin recitali i Edisonit i "Mary Had a Little Lamb", shembulli i parë i vargut të regjistruar.[1] Në vitin 1878, një demonstrim në Institucionin Mbretëror në Britani përfshinte "Hey Diddle Diddle, the Cat and the Fiddle" dhe një varg poezie të Tennyson, duke vendosur kështu që në fillimet e teknologjisë lidhjen e saj me letërsinë e folur.[1]

Prodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi i një libri audio përbëhet nga një transmetues i ulur në një kabinë regjistrimi duke lexuar tekstin, ndërsa një inxhinier studioje dhe një regjisor regjistrojnë dhe drejtojnë performancën.[2] Nëse bëhet një gabim, regjistrimi ndërpritet dhe transmetuesi e lexon përsëri.[2] Me përparimet e fundit në teknologjinë e regjistrimit, shumë libra audio gjithashtu regjistrohen tani në studiot shtëpiake nga transmetues që punojnë në mënyrë të pavarur.[3] Librat audio të prodhuar nga shtëpitë kryesore botuese i nënshtrohen një procesi korrigjimi dhe redaktimi pas regjistrimit të rrëfimit.

Rrëfimtarët zakonisht paguhen mbi bazën e një ore të regjistruar të përfunduar, që do të thotë nëse u deshën 20 orë për të prodhuar një libër 5-orësh, tregimtari paguhet për 5 orë, duke ofruar kështu një nxitje për të mos bërë gabime.[2] Shumë transmetues punojnë gjithashtu si prodhues dhe ofrojnë libra audio të prodhuar plotësisht, të cilët janë redaktuar, zotëruar dhe vërtetuar. Ata mund të paguajnë një shtesë prej 75-125 dollarë për orë të përfunduar, përveç tarifës së tyre të tregimit për të koordinuar dhe paguar për shërbimet e post-prodhimit. Kostoja e përgjithshme për të prodhuar një audiolibër mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme, pasi librat më të gjatë kërkojnë më shumë kohë në studio dhe transmetuesit më të mirënjohur marrin çmimin më të lartë.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri audio përdoret për të shpërndarë informacion midis fermerëve në Kenia.

Librat audio janë përdorur për t'i mësuar fëmijët të lexojnë dhe për të rritur të kuptuarit e leximit. Ato janë gjithashtu të dobishme për të verbërit. E themeluar në vitin 1996, Assistive Media of Ann Arbor, Michigan ishte organizata e parë që prodhoi dhe shpërndau regjistrime të folura të veprave të shkruara gazetareske dhe letrare nëpërmjet internetit për t'u shërbyer njerëzve me dëmtime shikimi.

Rreth 40 për qind e të gjithë konsumit të librave audio ndodh përmes bibliotekave publike, ndërsa pjesa tjetër shërbehet kryesisht përmes dyqaneve të librave me pakicë. Programet e shkarkimit të bibliotekave aktualisht po përjetojnë rritje të shpejtë (më shumë se 5000 biblioteka publike ofrojnë libra audio të shkarkueshëm falas). Bibliotekat janë gjithashtu vende të njohura për të parë librat audio në formatin CD.[4] Sipas studimit të National Endowment for the Arts, "Reading at Risk: A Survey of Literary Reading in America" (2004), dëgjimi i librave audio rrit arsimimin e përgjithshëm.[5]

Praktikat e dëgjimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Librat audio konsiderohen si një mjet i vlefshëm për shkak të formatit të tyre. Ndryshe nga librat tradicionalë ose një program video, mund të dëgjoni një audiolibër ndërsa kryeni detyra të tjera. Detyra të tilla përfshijnë larjen e rrobave, stërvitjen, tëharrjen dhe aktivitete të ngjashme. Përdorimi më i popullarizuar i përgjithshëm i librave audio nga të rriturit është gjatë udhëtimit me makinë ose me transport publik, si një alternativë ndaj radios ose muzikës. Shumë njerëz dëgjojnë gjithashtu vetëm për t'u çlodhur ose ndërsa shkojnë për të fjetur.

Një studim i fundit i publikuar nga Audio Publishers Association zbuloi se shumica dërrmuese e përdoruesve të librave audio dëgjojnë në makinë dhe më shumë se dy të tretat e blerësve të librave audio i përshkruan librat audio si relaksues dhe një mënyrë të mirë për të kryer shumë detyra. Një arsye tjetër e deklaruar për zgjedhjen e librave audio mbi formatet e tjera është se një performancë audio i bën disa libra më interesantë.[6]

Praktikat e zakonshme përfshijnë:

 • 'Riluajtja: Në varësi të shkallës së vëmendjes dhe interesit të dikujt, shpesh është e nevojshme të dëgjohen segmente të një libri audio më shumë se një herë për të lejuar që materiali të kuptohet dhe të ruhet në mënyrë të kënaqshme. Rishikimi mund të bëhet menjëherë ose pas periudhave të gjata kohore.
 • 'Mësimi: Njerëzit mund të dëgjojnë një libër audio (zakonisht një të pashkurtuar) ndërsa e ndjekin në një libër aktual. Kjo i ndihmon ata të mësojnë fjalë që mund të mos i mësojnë saktë nëse do të lexonin vetëm librin. Kjo mund të jetë gjithashtu një mënyrë shumë efektive për të mësuar një gjuhë të re.
 • 'Kryerja e detyrave: Shumë dëgjues të librave audio zgjedhin formatin sepse lejon kryerjen e shumë detyrave gjatë detyrave të zakonshme ose rutinë, të tilla si ushtrimi, përpunimi ose gatimi.
 • Argëtim: Librat audio janë bërë një formë e njohur e argëtimit të udhëtimit për familjet ose udhëtarët.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d Matthew Rubery, red. (2011). "Introduction". Audiobooks, Literature, and Sound Studies (në anglisht). Routledge. fq. 1–21. ISBN 978-0-415-88352-8.
 2. ^ a b c ALLEN PIERLEONI. "The right voice can send an audiobook up the charts", McClatchy Newspapers, 29 June 2011.
 3. ^ "Narrator Resources" (në anglisht). Audio Publishers Association. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2014. Marrë më 28 tetor 2014.
 4. ^ "New Audio" (në anglisht). Hclib.org. 15 qershor 2012. Arkivuar nga origjinali më 15 shkurt 2012. Marrë më 2 gusht 2012.
 5. ^ National Endowment for the Arts (qershor 2004). "Reading at Risk: A Survey of Literary Reading in America (Research Division Report #46)" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2014.
 6. ^ "Audiobooks: Billion-Dollar Industry Shows Steady Growth" (në anglisht). PW's Audiobook Blog. 25 shkurt 2013. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2014. Marrë më 28 tetor 2014.
 7. ^ "What Kind of Listener Are You?" (në anglisht). Random House Audio. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2014. Marrë më 28 tetor 2014.