Verbëria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Verbëria
Long cane.jpg
një bastun i bardhë, simbol ndërkombëtar për të verbërit
Specialitet Oftalmologjia
Simptomat Ul aftësinë e të pamurit[1][2]
Komplikimet Sindroma hipnitektive[3][4]
Shkaktar(ë) Gabime refraktive të korrigjuara, kataraktet, glaukoma[5]
Metoda diagnoztifikuese Ekzaminimi i syrit[2]
Trajtimi Rehabilitimi i shikimit, ndryshimet në mjedis, pajisjet ndihmëse (syzet, bastuni i bardhë)[2]
Shpeshtësia 940 milionë / 13% (2015)[6]


Verbëria është një aftësi që zvogëlon të pamurit deri në një shkallë që shkakton probleme që nuk zgjidhen me mjete të zakonshme, siç janë syzet.[1][2] Disa gjithashtu përfshijnë ata që kanë një aftësi të zvogëluar për të parë sepse nuk kanë qasje në syze ose lente kontakti.[1] Verbëria shpesh përcaktohet si një mprehtësi vizuale e korrigjuar më e keqe sesa 20/40 ose 20/60.[7] Verbëria mund të shkaktojë vështirësi në aktivitetet normale të përditshme, si: ngarje, lexim, shoqërim dhe ecje.[2]

Shkaqet më të zakonshme të dëmtimit të shikimit në nivel global janë gabimet refraktive të korrigjuara (43%), kataraktet (33%) dhe glaukoma (2%).[5] Gabimet refraktive përfshijnë shikimin e afërt, largpamësinë, presbiopinë dhe astigmatizmin.[5] Kataraktet janë shkaktari më i zakonshëm i verbërisë.[5] Çrregullime të tjera që mund të shkaktojnë probleme vizuale përfshijnë degjenerimin makular të lidhur me moshën, retinopatinë diabetike, mbylljen e kornesë, verbërinë e fëmijërisë dhe një numër infeksionesh.[8] Verbëria mund të shkaktohet gjithashtu nga problemet në tru për shkak të goditjes në tru, lindjes së parakohshme ose traumës mes të tjerëve.[9] Këto raste njihen si verbërim kortikal.[9] Shqyrtimi për problemet e shikimit te fëmijët mund të përmirësojë vizionin në të ardhmen dhe arritjet arsimore.[10] Shqyrtimi i të rriturve pa simptoma është me përfitim të pasigurt.[11] Diagnoza është me një ekzaminim syri.[2]

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se 80% e dëmtimit të shikimit është ose e parandalueshme ose e shërueshme me trajtim.[5] Kjo përfshin kataraktet, infeksionet verbim të lumit dhe trakoma, glaukoma, retinopatia diabetike, gabime refraktive të pakorrigjuara dhe disa raste të verbërisë së fëmijëve.[12] Shumë njerëz me dëmtim të dukshëm të shikimit përfitojnë nga rehabilitimi i shikimit, ndryshimet në mjedisin e tyre dhe pajisjet ndihmëse.[2]

Që nga viti 2015 kishte 940 milion njerëz me një farë humbje të shikimit.[6] 246 milion kishin shikim të ulët dhe 39 milion ishin të verbër.[5] Shumica e njerëzve me vizion të dobët janë në botën në zhvillim dhe janë mbi moshën 50 vjeç.[5]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c "Change the Definition of Blindness" (PDF). World Health Organization (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 14 korrik 2015. Marrë më 23 maj 2015.
 2. ^ a b c d e f g "Blindness and Vision Impairment" (në anglisht). 8 shkurt 2011. Arkivuar nga origjinali më 29 prill 2015. Marrë më 23 maj 2015.
 3. ^ Auger RR, Burgess HJ, Emens JS, Deriy LV, Thomas SM, Sharkey KM (tetor 2015). "Clinical Practice Guideline for the Treatment of Intrinsic Circadian Rhythm Sleep-Wake Disorders: Advanced Sleep-Wake Phase Disorder (ASWPD), Delayed Sleep-Wake Phase Disorder (DSWPD), Non-24-Hour Sleep-Wake Rhythm Disorder (N24SWD), and Irregular Sleep-Wake Rhythm Disorder (ISWRD). An Update for 2015: An American Academy of Sleep Medicine Clinical Practice Guideline". Journal of Clinical Sleep Medicine (në anglisht). 11 (10): 1199–236. doi:10.5664/jcsm.5100. PMC 4582061. PMID 26414986.
 4. ^ Blaylock, SE; Vogtle, LK (qershor 2017). "Falls prevention interventions for older adults with low vision: A scoping review: Étude de portée sur les interventions visant à prévenir les chutes chez les aînés ayant une basse vision". Canadian journal of occupational therapy. Revue canadienne d'ergotherapie (në anglisht). 84 (3): 139–147. doi:10.1177/0008417417711460. PMID 28730900.
 5. ^ a b c d e f g "Visual impairment and blindness Fact Sheet N°282" (në anglisht). gusht 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 maj 2015. Marrë më 23 maj 2015.
 6. ^ a b Vos T, Allen C, Arora M, Barber RM, Bhutta ZA, Brown A, etj. (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators) (tetor 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet (në anglisht). 388 (10053): 1545–1602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577. PMID 27733282.
 7. ^ Maberley DA, Hollands H, Chuo J, Tam G, Konkal J, Roesch M, etj. (mars 2006). "The prevalence of low vision and blindness in Canada". Eye (në anglisht). 20 (3): 341–6. doi:10.1038/sj.eye.6701879. PMID 15905873.
 8. ^ GLOBAL DATA ON VISUAL IMPAIRMENTS 2010 (PDF) (në anglisht). WHO. 2012. f. 6. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2015-03-31.
 9. ^ a b Lehman SS (shtator 2012). "Cortical visual impairment in children: identification, evaluation and diagnosis". Current Opinion in Ophthalmology (në anglisht). 23 (5): 384–7. doi:10.1097/ICU.0b013e3283566b4b. PMID 22805225.
 10. ^ Mathers M, Keyes M, Wright M (nëntor 2010). "A review of the evidence on the effectiveness of children's vision screening". Child (në anglisht). 36 (6): 756–80. doi:10.1111/j.1365-2214.2010.01109.x. PMID 20645997.Mirëmbajtja CS1: Është përdorur parametri i autorëve (link)
 11. ^ Siu AL, Bibbins-Domingo K, Grossman DC, Baumann LC, Davidson KW, Ebell M, etj. (mars 2016). "Screening for Impaired Visual Acuity in Older Adults: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement". JAMA (në anglisht). 315 (9): 908–14. doi:10.1001/jama.2016.0763. PMID 26934260.
 12. ^ "Causes of blindness and visual impairment" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2015. Marrë më 23 maj 2015.