Jump to content

Lente kontakti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një palë lente kontakti, të pozicionuara me anën konkave të drejtuar lart
Vendosja e kontakteve dhe heqja e tyre
Lentet e kontaktit të disponueshme njëditore me ngjyrë blu për përdorim në paketim me blister

Lentet e kontaktit, ose thjesht kontaktet, janë lente të holla të vendosura drejtpërdrejt në sipërfaqen e syve. Përveçse përdoren për të korrigjuar shikimin, ato gjithashtu përdoren për qëllime kozmetike ose terapeutike. Për të gjithë botën, mbi 150 milionë njerëz përdorin lentet e kontaktit,[1] duke bërë ato pajisje protetike okulare të përdorura gjithandej.[2] Në vitin 2010, tregu botëror i lenteve të kontaktit vlerësohej në 6.1 miliardë dollarë, ndërsa tregu i lenteve të buta në SHBA vlerësohej në 2.1 miliardë dollarë. Shumë analistë parashikonin se tregu global për lentet e kontaktit do të arrinte 11.7 miliardë dollarë deri në vitin 2015. Mosha mesatare e përdoruesve të lenteve të kontaktit në nivel global në vitin 2010 ishte 31 vjeç, dhe dy të tretat e përdoruesve ishin femra.

Njerëzit zgjedhin të mbajnë lentet e kontaktit për shumë arsye të ndryshme. Estetika dhe kozmetika janë faktorët kryesorë motivues për ata që dëshirojnë të shmangin mbajtjen e syzeve ose të ndryshojnë pamjen dhe ngjyrën e syve. Disa persona preferojnë lente kontakti për arsye funksionale ose optike.[3] Kur krahasohen me syzet, lentet e kontaktit zakonisht ofrojnë një vizion më të mirë periferik dhe nuk mbledhin lagështi nga shiu, bora, kondensimi, etj., duke i bërë ato të preferueshme për sporte dhe aktivitete të tjera në natyrë. Përdoruesit e lenteve të kontaktit mund të mbajnë gjithashtu syze dielli, syze ose syze të tjera sipas zgjedhjes së tyre pa pasur nevojë të vënë syze me recetë ose të shqetësohen për pajtueshmërinë me syzet. Për më tepër, ka kushte të tilla si keratokoni dhe aniseikonia që zakonisht korrigjohen më mirë me lente kontakti sesa me syze.[4]

Origjina dhe prototipet e para funksionale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Skeda:Davinci.jpg
Përshtypja e artistit për metodën e Leonardos për neutralizimin e fuqisë refraktive të kornesë

Leonardo da Vinci vlerësohet shpesh për prezantimin e idesë së lenteve të kontaktit në Kodikun e tij të syve të vitit 1508, Manual D. Në këtë dokument, ai përshkroi një metodë për të ndryshuar drejtpërdrejtë fuqinë e kornesë duke e zhytur kokën në një tas me ujë ose duke veshur një hemisferë qelqi e mbushur me ujë mbi sy. Megjithatë, asnjëra prej këtyre ideve nuk ishte praktikisht e zbatueshme në kohën e da Vinçit. Ai nuk sugjeroi që ideja e tij të përdoret për korrigjimin e shikimit; në fakt, ai ishte më i interesuar në eksplorimin e mekanizmave të akomodimit.[5]

Descartes propozoi një pajisje për korrigjimin e shikimit e përbërë nga një tub qelqi i mbushur me lëng të mbuluar me një lente. Megjithatë, kjo ide ishte e pamundur për t'u zbatuar, pasi pajisja do të kërkonte kontakt të drejtpërdrejtë me kornenë e syrit, duke e bërë të pamundur pulsimin.[6]

Lentet e qelqit nuk kurrë nuk ishin aq të rehatshme sa për të fituar një popullaritet të gjerë. Lentet e para që arritën këtë ishin ato të bëra nga polimetil metakrilat (PMMA ose Perspex/Plexiglas), të cilat tani zakonisht quhen lente "të forta". Disavantazhi kryesor i tyre është mungesa e lejimit të oksigjeni për të kaluar në kornea, gjë që mund të shkaktojë një sërë ngjarjesh klinike negative dhe shpesh serioze. Duke filluar nga fundi i viteve 1970, u zhvilluan materiale të ngurta të përmirësuara që ishin të përshkueshme nga oksigjeni. Lentet e kontaktit të prodhuara nga këto materiale quhen lente të ngurtë të përshkueshme nga gazet ose 'RGP'.

Filtrat e kontaktit ndahen në disa mënyra të ndryshme: sipas përdorimit primar, materialit, kohëzgjatjes së përdorimit (sa kohë një lente mund të mbahet në sy) dhe kohëzgjatjes së zëvendësimit (sa kohë duhet të kalohet para se të zëvendësohet një lente).

Korrigjimi i gabimit refraktiv

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lentet korrigjuese të kontaktit janë dizajnuar për të rregulluar shikimin, zakonisht duke korrigjuar gabimet refraktive. Kjo arrin duke fokusuar dritën drejtpërdrejt në sy, lejuar që ajo të hyjë me fuqi të duhur për të siguruar një shikim të qartë.

Një lentë kontakti sferike e përkul dritën në një mënyrë të barabartë në çdo drejtim (horizontalisht, vertikalisht, dhe këndësh). Ato zakonisht përdoren për të korrigjuar miopinë dhe hipermetropinë.

Ka dy mënyra që lentet e kontaktit mund të korrigjojnë astigmatizmin. Një mënyrë është përmes lentëve torike të buta që operojnë në thelb njësoj si syzet me korrigjim cilindrik; një lentë torike ka një fuqi të ndryshme fokusimi në drejtimin horizontal dhe në drejtimin vertikal, duke mundësuar korrigjimin e astigmatizmit. Një mënyrë tjetër është përdorimi i lentëve të ngurtë permeable nga gazit; për shkak se shumica e astigmatizmit shkaktohet nga forma e kornesë, lentët e ngurta mund të përmirësojnë shikimin duke pasur sipërfaqen e përparme të sistemit optik të therrëza krejtësisht sferike. Të dyja qasjet kanë avantazhe dhe disavantazhe. Lentet torike duhet të vendosen në orientimin e duhur për të korrigjuar astigmatizmin, prandaj ato duhet të kenë karakteristika shtesë të projektimit për të parandaluar rrotullimin e tyre jashtë qendrimit. Kjo mund të arrihet duke peshuar pjesën e poshtme të lentës ose duke përdorur karakteristika të tjera fizike për të rrotulluar lentet në pozicionin e tyre, por këto mekanizma rrallë funksionojnë në mënyrë të përsosur, kështu që disa devijime janë të zakonshme dhe mund të rezultojnë në korrigjim të papërsosur dhe turbullim të shikimit kur lentës rrotullohen. Lentet torike të buta kanë të gjitha avantazhet e lentëve të buta në përgjithësi, të tilla si kosto fillestare e ulët, lehtësia e përdorimit dhe periudha minimale e rregullimit. Lentet e ngurta të permeable nga gazit ofrojnë zakonisht një korrigjim optik më të mirë, por janë më pak të njohura në krahasim me lentët e buta për shkak të kostojeve më të larta fillestare, periudhës më të gjatë të rregullimit fillestar dhe procesit më të ndërlikuar të përshtatjes.

Korrigjimi i presbiopisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Korrigjimi i presbiopisë, ku nevojat për një recetë leximi të ndryshme nga receta për distancë, paraqet një sfidë shtesë në zgjedhjen e lentëve të kontaktit. Këto lentë ofrojnë dy strategji kryesore: lente multifokale dhe monovizion.

Lentet e kontaktit multifokale, si bifokale ose progresive, janë të krahasueshme me syzet me thjerrëza bifokale ose progresive për shkak të pikeve të shumta fokale. Këto lentë ofrojnë shikim të vazhdueshëm përmes qendrës së thjerrëzave, por disa modele kanë një zhvendosje në pozicionin e lentës për të përmirësuar fuqinë e leximit (si syzet bifokale).

Lentet e kontaktit kozmetike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Gruaja që mban lentet e kontaktit të llojit kozmetik; detajet e zmadhuara tregojnë grurin e prodhuar gjatë procesit të prodhimit. Lakimi i vijave të pikave të printuara sugjeron që këto lente janë prodhuar duke shtypur në një fletë të sheshtë dhe më pas duke i dhënë formë asaj.

Një lente kontakti kozmetike është zhvilluar për të ndryshuar pamjen e syrit dhe, në të njëjtën kohë, mund të korrigjojë gabimin refraktiv. Megjithëse shumë marka të lenteve të kontaktit janë të ngjyrosura hafëz për t'u bërë ato më të lehta për t'u përdorur, lentet kozmetike që përdoren për të ndryshuar ngjyrën e syve janë shumë më pak të zakonshme dhe përbëjnë vetëm 3% të përshtatjeve të lenteve të kontaktit në vitin 2004.

Në Shtetet e Bashkuara, FDA (Administrata për Ushqim dhe Mjete Mjekësore) i klasifikon lentet e kontaktit kozmetike jo-korrektuese si "lente kontakti dekorative". Përderisa janë lentë kontakti, lentet kozmetike mbartin rreziqe të ndryshme të komplikimeve nga lehtë deri në serioze, duke përfshirë skuqjen e syrit, acarimin dhe infeksionin, siç ndodh edhe me lente kontakti të tjera.

Për shkak të natyrës së tyre mjekësore, lentet e kontaktit me ngjyra, të ngjashme me ato të zakonshme, janë të paligjshme për t'u blerë në Shtetet e Bashkuara pa një recetë të vlefshme. Edhe ata me vizion të përsosur mund të blejnë kontakte me ngjyra për qëllime kozmetike, por ata ende duhet të kenë një recetë "plano" për sytë e tyre, që do të thotë një lentë kontakti pa korrigjim të shikimit. Kjo kërkesë për një recetë është për arsye sigurie, për të siguruar që lentet përshtaten me syrin pa shkaktuar acarim ose skuqje.

Lente sklerale terapeutike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Lente sklerale, me skajin e jashtëm të dukshëm që mbështetet në sklerën e një pacienti me sindromë të rëndë të syrit të thatë

Një lente sklerale është një lente kontakti e madhe, e fortë, transparente, e përshkueshme nga oksigjeni, e cila vendoset në sklerën e syrit dhe krijon një kasafortë të mbushur me lëngun e syrit mbi korneanë. Pozicionimi unik i kësaj lente zakonisht është i rëndësishëm për një pacient specifik, veçanërisht kur kornea është e ndjeshme dhe nuk mund të mbështet lentes kontakti drejtpërdrejt. Lentet sklerale përdoren për të përmirësuar shikimin dhe për të reduktuar dhimbjen dhe ndjeshmërinë ndaj dritës për njerëzit me çrregullime ose lëndime të syrit, siç janë keratoconjunctivitis sicca (sindroma e rëndë e syrit të thatë), mikroftalmia, keratokonusi, ektasia e kornesë, sindroma Stevens-Johnson, sindroma Sjögren, aniridia, keratiti neurotrofik (kornea anestetike), komplikimet pas LASIK, aberacione të rendit të lartë të syrit, komplikimet pas transplantimit të kornesë dhe degjenerimi pellucid. Lëndimet e syrit si komplikimet kirurgjikale, implantet e shtrembëruara të kornesë, si dhe lëndimet kimike dhe djegiet gjithashtu mund të trajtohen me lente sklerale.[7]

Lente të buta terapeutike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lentet e buta shpesh përdoren në trajtimin dhe menaxhimin e çrregullimeve jo-refraktive të syrit. Një lente kontakti me fashë i lejon pacientit të shohë ndërsa mbrohet një korne e dëmtuar ose e sëmurë nga fërkimi i vazhdueshëm i qepallave që vezullojnë, duke e lejuar kështu të shërohet.[8] Ato përdoren në trajtimin e kushteve të tilla si keratopatia bulozë, sytë e thatë, gërryerjet dhe erozioni i kornesë, keratiti, edema e kornesë, descemetocele, ektazia e kornesë, ulçera e Mooren, distrofia anteriore e kornesë dhe keratoconjunctivitis neurotrofik. Gjithashtu, janë zhvilluar lentet e kontaktit që dërgojnë ilaçe në sy.

Lentet e kontaktit, përveç varietetit kozmetik, bëhen pothuajse të padukshme pasi futen në sy. Shumica e lenteve korrigjuese të kontaktit vijnë me një "ngjyrë trajtimi" të lehtë që e bën lentet pak më të dukshme në sy. Lentet e buta të kontaktit shtrihen përtej kornesë, buzët e tyre ndonjëherë të dukshme kundër sklerës.

Një lente e ngurtë është në gjendje të përshtatet me formën natyrale të kornesë duke krijuar një sipërfaqe të re përthyese. Kjo e bën atë të mund të korrigjojë astigmatizmin e kornesë. Lentet e ngurta mund të jenë edhe para-torike, prapa-torike ose bitorike dhe mund të përdoren për të korrigjuar korneat me gjeometri të parregullta, siç janë ato me keratokonus ose ektazitë pas operacionit. Pacientët me keratokonus zakonisht kanë performancë të mirë vizuale përmes lentëve të ngurta krahasuar me syzet tradicionale. Lentet e ngurta janë gjithashtu kimikisht më inerte, duke u mundësuar përdorimi i tyre në mjedise më sfiduese ku inercia kimike është e rëndësishme, në krahasim me lentet e buta.[9]

Lentet e buta janë më fleksibël se lentet e ngurtë dhe mund të rrotullohen ose palosen butësisht pa dëmtuar lentet. Për dallim nga lentet e ngurtë, të cilat kërkojnë një periudhë përshtatjeje përpara se të arrihet rehati, përdoruesit e rinj të lenteve të buta zakonisht raportojnë ndërgjegjësimin e tyre në vend të dhimbjes ose shqetësimit.

Lentet hidrogel mbështeten në përmbajtjen e tyre të ujit për të transmetuar oksigjenin përmes thjerrëzave në korne. Kjo do të thotë se lentet me përmbajtje më të lartë uji lejojnë më shumë oksigjen në kornea. Në vitin 1998, u bënë të disponueshme lentet silikoni-hidrogel, të njohura si lentet Si-hy. Këto materiale kanë përshkueshmëri të lartë të oksigjenit të silikonit dhe një nivel të lartë të komoditetit dhe performancës klinike në krahasim me hidrogelit konvencional. Për shkak se silikoni lejon më shumë përshkueshmëri oksigjeni sesa uji, përshkueshmëria e oksigjenit të lentës silikoni-hidrogel nuk është e lidhur me përmbajtjen e ujit të lentës. Lentet e zhvilluara sot kanë një nivel të lartë të përshkueshmërisë nga oksigjeni, duke u bërë ato të miratuara për përdorim gjatë natës (veshje e zgjatur). Lentet e miratuara për përdorim të përditshëm janë gjithashtu të disponueshme në materiale hidrogel-silikoni.

Një lente kontakti "ditore" (DW) është projektuar për të mbajtur për një ditë dhe për t'u hequr para gjumit. Ndërsa, një lente kontakti "e zgjatur" (EW) është projektuar për përdorim të vazhdueshëm gjatë natës, zakonisht deri në 6 netë të njëpasnjëshme. Materialet e fundit, si hidrogelet silikoni, lejojnë periudha edhe më të gjata të përdorimit deri në 30 netë rresht; këto lente me përdorim më të gjatë shpesh referohen si "veshje e vazhdueshme" (CW). Lentet e kontaktit EW dhe CW mund të vishen gjatë natës për shkak të përshkueshmërisë së tyre të lartë të oksigjenit. Kur jeni zgjuar, sytë janë kryesisht të hapur, duke lejuar që oksigjeni nga ajri të shpërndahet në lot dhe të kalojë përmes thjerrëzave në kornea. Ndërsa jeni në gjumë, oksigjeni furnizohet nga enët e gjakut në pjesën e pasme të qepallës. Një lente që pengon kalimin e oksigjenit në korne shkakton hipoksi të kornesë, e cila mund të rezultojë në komplikime serioze, si ulçera e kornesë, e cila, nëse nuk trajtohet, mund të ulë përgjithmonë shikimin. Lentet e kontaktit EW dhe CW zakonisht lejojnë një transferim të 5-6 herë më shumë oksigjen sesa lentet e zakonshme, duke lejuar që kornea të mbetet e shëndetshme, edhe me qepallat e mbyllura.

Orari i zëvendësimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lentet e kontaktit shpesh kategorizohen sipas planit të zëvendësimit të tyre. Lentet e një përdorimi (të quajtura 1-ditore ose ditore) hidhen pas një përdorimi, duke i bërë ato ideale për situata kur pacienti nuk dëshiron të merret me përdorimin e përsëritur. Për shkak se ato nuk duhet të përballen me konsumimin e përdorimit të përsëritur, këto lente mund të jenë më të holla dhe më të lehta, duke përmirësuar shumë komoditetin e tyre. Lentet e zëvendësuara shpesh mbledhin më pak depozita të alergeneve dhe mikrobeve, bërë që këto lente të preferohen nga pacientët me alergji okulare ose ata që janë të prirur ndaj infeksionit. Lentet me përdorim të vetëm janë gjithashtu të dobishme për njerëzit që përdorin lentet e kontaktit rrallë, ose kur humbja e një lente ka të ngjarë ose nuk zëvendësohet lehtë (si për shembull, gjatë pushimeve). Ato gjithashtu konsiderohen të dobishme për fëmijët, pasi pastrimi ose dezinfektimi nuk është i nevojshëm, duke çuar në përmirësimin e pajtueshmërisë.

Struktura molekulare e hidrogelit silikoni që përdoret në lentet e kontaktit fleksibël, të përshkueshëm nga oksigjeni. [10]

Në mënyrë tipike, lentet e kontaktit të buta prodhohen në masë, ndërsa lentet e ngurta bëhen me porosi sipas specifikimeve të sakta për pacientin individual.

 • Lente rrotulluese - Një lente e butë e prodhuar duke rrotulluar silikonin e lëngshëm në një kallëp rrotullues me shpejtësi të lartë.
 • Kthim diamanti - Ky lloj pritet dhe lëmohet në një torno CNC. [11] Thjerrëza fillon si një disk cilindrik i mbajtur në nofullat e torno që është i pajisur me një diamant të shkallës industriale si mjet prerës. Torno CNC mund të rrotullohet me afro 6000 rpm pasi prerësi heq sasinë e dëshiruar të materialit nga pjesa e brendshme e thjerrëzës. Sipërfaqja konkave (e brendshme) e thjerrëzës më pas lëmohet me pak paste gërryese të imët, vaj dhe një top të vogël pambuku poliestër të kthyer me shpejtësi të lartë. Për të mbajtur thjerrëzën delikate në mënyrë të kundërt, dylli përdoret si ngjitës. Sipërfaqja konvekse (e jashtme) e thjerrëzave pritet dhe lëmohet nga i njëjti proces. Kjo metodë mund të përdoret për të formuar lente të ngurta dhe të buta. Në rastin e softuerëve, lentet pritet nga një polimer i dehidratuar që është i ngurtë derisa uji të rifutet.
 • Molded - Molding përdoret për prodhimin e disa markave të lenteve të buta të kontaktit. Përdoren kallëpe rrotulluese dhe materiali i shkrirë shtohet dhe formësohet nga forcat centripetale. Formimi me injeksion dhe kontrolli kompjuterik përdoren gjithashtu për të krijuar lente pothuajse perfekte. Lentja mbahet e lagësht gjatë gjithë procesit të formimit dhe nuk thahet dhe nuk hidratohet kurrë.
Diametri dhe rrezja e kurbës së bazës

Parametrat e specifikuar në një recetë të lenteve të kontaktit mund të përfshijnë:

 • Materiali / Emri i markës
 • Rrezja e kurbës bazë (BC, BCR)
 • Diametri (D, OAD)
 • Fuqia në dioptra
 • Trashësia e qendrës (CT)

Recetat për lentet e kontaktit dhe syzet mund të jenë të ngjashme, por ato nuk janë të këmbyeshme. Përshkrimi i lenteve të kontaktit zakonisht kufizohet në kombinime të ndryshme të opinionit të oftalmologëve, optometristëve dhe optikëve. Një ekzaminim i syve është i nevojshëm për të përcaktuar përshtatshmërinë e një personi për përdorimin e lenteve të kontaktit. Kjo zakonisht përfshin një testim për të përcaktuar fuqinë e duhur të lenteve dhe një vlerësim të shëndetit të segmentit të përparë të syrit. Shumë sëmundje të syrit pengojnë përdorimin e lenteve të kontaktit, të tilla si infeksionet aktive, alergjitë dhe sindroma e syrit të thatë.[12] Keratometria është veçanërisht e rëndësishme në montimin e lenteve të ngurtë.

Futja e një lente kontakti

Lentet e kontaktit zakonisht futen në sy duke i vendosur ato në jastëkun e gishtit tregues ose të mesit me anën konkave lart dhe më pas duke përdorur atë gisht për të vendosur lentet në sy. Lentet e ngurta duhet të vendosen drejtpërdrejt në kornea. Lentet e buta mund të vendosen në sklera (të bardhën e syrit) dhe pastaj të rrëshqasin në vend. Një gisht tjetër i të njëjtës dorë, ose një gisht i dorës tjetër, përdoret për të mbajtur syrin gjerësisht të hapur. Përndryshe, përdoruesi mund të mbyllë sytë dhe pastaj të shikojë drejt hundës, duke rrëshqitur lentet në vend mbi kornea. Problemet mund të lindin nëse lentet palosen, kthehen brenda-jashtë, rrëshqasin nga gishti para kohe ose ngjiten më fort me gishtin sesa sipërfaqja e syrit. Një pikë tretësirë mund të ndihmojë që lentet të ngjiten në sy.

Grua e re duke hequr lentet e kontaktit nga sytë e saj para një pasqyre

Heqja e gabuar e lenteve të kontaktit mund të çojë në dëmtim të thjerrëzave dhe lëndim të syrit, prandaj duhet të merren disa masa paraprake. Lentet e kontaktit të ngurtë mund të hiqen më së miri duke e tërhequr fort qepallën dhe më pas duke vezulluar, në mënyrë që lentet të bien. Me një gisht në cepin e jashtëm të qepallave, ose kantusin anësor, personi shtron qepallat drejt veshit; Rritja e tensionit të skajeve të qepallës në skajin e thjerrëzës lejon vezullimin të thyhet, duke ndihmuar në largimin e lenteve nga syri. Dora tjetër zakonisht mbështillet poshtë syrit për të kapur lentet kur ato bien. Për lente të buta, të cilat kanë një ngjitje më të fortë në sipërfaqen e syrit, kjo teknikë është më pak e përshtatshme.

Këllëf lente për të ruajtur kontaktet
Lentet e kontaktit zhyten në një zgjidhje të bazuar në peroksid hidrogjeni. Rasti është pjesë e një sistemi "me një hap" dhe përfshin një disk katalitik në bazë për të neutralizuar peroksidin me kalimin e kohës.

Kujdesi për lente ndryshon në varësi të materialit dhe planit të veshjes. Grupet e lentëve të disponueshme përditshme hidhen pas një përdorimi të vetëm dhe kështu nuk kërkojnë pastrim. Lentet e tjera kanë nevojë për pastrim dhe dezinfektim të rregullt për të parandaluar veshjen e sipërfaqes dhe infeksionet.

CLARE ( syri i kuq i lidhur me lentet e kontaktit ) është një grup komplikimesh inflamatore nga veshja e lenteve

Lentet e kontaktit janë përgjithësisht të sigurta për sa kohë që përdoren si duhet. Komplikimet nga veshja e lenteve të kontaktit prekin afërsisht 5% të përdoruesve çdo vit. Faktorët që çojnë në dëmtimin e syve ndryshojnë, dhe përdorimi jo i duhur i një lente kontakti mund të ndikojë në qepallë, konjunktivën dhe, mbi të gjitha, të gjithë strukturën e kornesë. Kujdesi i dobët i lenteve mund të çojë në infeksione nga mikroorganizma të ndryshëm, duke përfshirë bakteret, kërpudhat dhe Acanthamoeba (Acanthamoeba keratitis).

Shumë komplikime lindin kur lentet e kontaktit nuk përdoren sipas udhëzimeve (orari i papërshtatshëm i veshjes ose zëvendësimi i vonë i lenteve). Gjumi me lente të pa dizajnuara ose të cilat nuk janë miratuar për përdorim të zgjatur është një shkak i zakonshëm i komplikimeve. Shumë njerëz shkojnë shumë përpara se të zëvendësojnë lentet e tyre, duke mbajtur lente të dizajnuara për 1, 14 ose 30 ditë përdorim për disa muaj ose vite. Ndërsa kjo kursen në koston e lenteve, rrezikon dëmtimin e përhershëm të syrit dhe madje edhe humbjen e shikimit.

 • Demas GN (1989). "pH consistency and stability of contact lens solutions". J Am Optom Assoc. 60 (10): 732–4. PMID 2584587. The pH of contact lens solutions has been implicated in the comfort of contact lenses on insertion.
 • "Eye Care". CLH. Arkivuar nga origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 20 nëntor 2014.
 • "How to Put Contacts in Your Eyes". CooperVision. Marrë më 20 nëntor 2014. use plain soap without any heavy moisturizers or perfumes. Rinse well and dry your hands. Again, this is to prevent transmitting anything unwanted to your eyes.
 1. ^ R Moreddu; D Vigolo; AK Yetisen (2019). "Contact Lens Technology: From fundamentals to Applications" (PDF). Advanced Healthcare Materials. 8 (15): 1900368. doi:10.1002/adhm.201900368. PMID 31183972.
 2. ^ NM Farandos; AK Yetisen; MJ Monteiro; CR Lowe; SH Yun (2014). "Contact Lens Sensors in Ocular Diagnostics". Advanced Healthcare Materials. 4 (6): 792–810. doi:10.1002/adhm.201400504. PMID 25400274.
 3. ^ "Compare Contacts & Glasses". ACUVUE® Middle East (në anglisht). Marrë më 2021-11-22.
 4. ^ "Contact Lenses for Keratoconus". National Keratoconus Foundation. 21 shkurt 2018.
 5. ^ Heitz, RF and Enoch, J. M. (1987) "Leonardo da Vinci: An assessment on his discourses on image formation in the eye." Advances in Diagnostic Visual Optics 19—26, Springer-Verlag.
 6. ^ Moreddu, Rosalia; Vigolo, Daniele; Yetisen, Ali K. (gusht 2019). "Contact Lens Technology: From Fundamentals to Applications" (PDF). Advanced Healthcare Materials. 8 (15): 1900368. doi:10.1002/adhm.201900368. PMID 31183972.
 7. ^ Caceres, Vanessa (qershor 2009). "Taking a second look at scleral lenses". ASCRS EyeWorld. Arkivuar nga origjinali më 28 shkurt 2019. Marrë më 18 maj 2014.
 8. ^ "Eye Health Guide – Eye Diseases, Eye Problems and Eye Conditions". All About Vision. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2008. Marrë më 26 mars 2015.
 9. ^ "Rigid contact lenses". Eagle Eyes UK (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-04-28.
 10. ^ John Wiley & Sons, Inc, red. (2000). Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. doi:10.1002/0471238961. ISBN 9780471484943.
 11. ^ Cassin, B. and Solomon, S. Dictionary of Eye Terminology. Gainesville, Florida: Triad Publishing Company, 1990.
 12. ^ Agarwal, R.K. (1970), Some reasons for not fitting contact lenses, The Optician, 4 December, page 623 (published in London, England).