Jump to content

Diametri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethi meP (perimetër)D (diametër) R (rreze)C (qëndër)

gjeometri, një diametër i një rrethi është çdo segment i vijës së drejtë që kalon përmes qendrës së rrethit dhe skajet e të cilit shtrihen në rreth. Mund të përkufizohet gjithashtu si korda më e gjatë e rrethit. Të dyja përkufizimet janë gjithashtu të vlefshme për diametrin e një sfere .

Në përdorimin modern, gjatësia i një diametri quhet edhe diametri. Në këtë kuptim flitet për diametrin dhe jo për një diametër (që i referohet vetë segmentit të linjës), sepse të gjithë diametrat e një rrethi ose sfere kanë të njëjtën gjatësi, kjo është dyfishi i rrezes.

Për një formë konvekserrafsh, diametri përcaktohet të jetë largësia më e madhe që mund të formohet midis dy drejtëzave paralele të kundërta tangjente me kufirin e saj, dhe width shpesh përcaktohet të jetë largësia më e vogël e tillë. Të dyja madhësitë mund të llogariten në mënyrë efikase duke përdorur kalibrat rrotullues. [1] Për një lakore me gjerësi konstante siç është trekëndëshi Reuleaux, gjerësia dhe diametri janë të njëjta sepse të gjitha çiftet e tilla të vijave tangjente paralele kanë të njëjtën largësi.

Për një elips, terminologjia standarde është e ndryshme. Diametri i një elipsi është çdo kordë që kalon nëpër qendrën e elipsit. [2] Për shembull, diametrat e konjuguar kanë vetinë që një vijë tangjente me elipsin në pikën fundore të një diametri të jetë paralele me diametrin e konjuguar. Diametri më i gjatë quhet boshti kryesor .


Fjala "diametër" rrjedh nga Greqishtja e Lashtë ( diametros ), "diametri i një rrethi", nga διά( dia ), "përmes" dhe μέτρον ( metron ), "matje". [3] Shpesh është shkurtuar ose

  1. ^ Toussaint, Godfried T. (1983). "Solving geometric problems with the rotating calipers". Proc. MELECON '83, Athens. CiteSeerX 10.1.1.155.5671. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bogomolny, Alexander. "Conjugate Diameters in Ellipse". www.cut-the-knot.org. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "diameter - Origin and meaning of diameter by Online Etymology Dictionary". www.etymonline.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)