Libër elektronik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grua duke lexuar libër elektronik përmes e-reader

Libri elektronik është një botim libri i disponueshëm në formë dixhitale, i përbërë nga tekst, imazhe ose të dyja, të lexueshme në ekranin e sheshtë të kompjuterëve ose pajisjeve të tjera elektronike.[1] Edhe pse ndonjëherë përkufizohet si "një version elektronik i një libri të shtypur",[2] disa libra elektronik ekzistojnë pa një ekuivalent të shtypur. Librat elektronikë mund të lexohen në pajisje të dedikuara për lexues elektronikë, por edhe në çdo pajisje kompjuterike që ka një ekran të kontrollueshëm shikimi, duke përfshirë kompjuterët desktop, laptopët, tabletët dhe telefona të mençura.

Në vitet 2000, pati një prirje të shitjeve të printuara dhe të librave elektronikë duke kaluar në internet, ku lexuesit blejnë libra tradicionalë prej letre dhe libra elektronikë në faqet e internetit duke përdorur sisteme të biznesit elektronik. Me librat e printuar, lexuesit po shfletojnë gjithnjë e më shumë imazhet e kopertinave të librave në faqet e internetit të botuesve ose librarive dhe po zgjedhin dhe porosisin titujt në internet; librat prej letre më pas i dorëzohen lexuesit me postë ose një shërbim tjetër dërgese. Me librat elektronikë, përdoruesit mund të shfletojnë titujt në internet, dhe më pas kur zgjedhin dhe porosisin titujt, libri elektronik mund t'u dërgohet atyre në internet ose përdoruesi mund të shkarkojë librin elektronik.[3]

Arsyet kryesore pse njerëzit blejnë libra elektronikë janë ndoshta çmimet më të ulëta, rehatia e shtuar (pasi mund të blejnë nga shtëpia ose në lëvizje me pajisje celulare) dhe një përzgjedhje më e madhe titujsh.[4] Me librat elektronikë, "shënuesit elektronikë e bëjnë më të lehtë referencën dhe lexuesit e librave elektronikë mund të lejojnë përdoruesin të shënojë faqe."[5] "Megjithëse librat fiktiv dhe jo-fiktiv vijnë në formate të librave elektronikë, materiali teknik është veçanërisht i përshtatshëm për dërgimin e librave elektronikë sepse mund të kërkohet në mënyrë dixhitale" për fjalë kyçe. Përveç kësaj, për librat e programimit, shembujt e kodit mund të kopjohen.[5]

Përveç librave dhe revistave të botuara që kanë një ekuivalent dixhital, ka edhe tekste shkollore dixhitale, që synojnë të shërbejnë si tekst për një klasë dhe të ndihmojnë në edukimin e bazuar në teknologji.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gardiner, Eileen and Ronald G. Musto. "The Electronic Book." In Suarez, Michael Felix, and H. R. Woudhuysen. The Oxford Companion to the Book. Oxford: Oxford University Press, 2010, p. 164.
  2. ^ "e-book Arkivuar shkurt 8, 2011, tek Wayback Machine". Oxford Dictionaries. April 2010. Oxford University Press.
  3. ^ "BBC – WebWise – What is an e-book?". www.bbc.co.uk (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-02-04. Marrë më 2017-05-26.
  4. ^ Bhardwaj, Deepika (2015). "Do e-books really threaten the future of print?". The Times of India (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 17 maj 2016. Marrë më 6 maj 2016.
  5. ^ a b "e-book Definition from PC Magazine Encyclopedia" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-08-07.