Jump to content

Libri liturgjik Cetinje Octoechos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Cetinje Octoechos është një libër liturgjik ortodoks, i shtypur në 1494 në Çetinë, kryeqyteti i Principatës së Zetës ( Mali i Zi sot). Është litografi i parë i shkruar në recensionin serb të Kishës Sllavonike, si dhe libri i parë i shtypur në alfabetin cirilikEvropën Juglindore . Oktekoni u prodhua nën drejtimin e Hieromonk Makarije në shtypshkronjën Crnojević, e cila u themelua në 1493 nga Đurađ Crnojević, sundimtari i Zetës. Shtypur në dy këste, vëllimi i saj i parë përmban himnet që duhen kënduar në katër tonet e para të sistemit Octoechos të mënyrave muzikore, dhe himnet për katër tonet e mbetura janë përfshirë në vëllimin e dytë. Dy vëllimet quhen përkatësisht Octoechos of the Ton First ( Oktoih prvoglasnik ) dhe Octoechos of the Ton Pest ( Oktoih petoglasnik ).

Cetinje Octoechos i Tonit të Pestë (ribotim modern)

Octoechos i Tonit të Parë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Octoechos of toni i parë ) mbaroi në 4   Janar 1494. [1] Janë 108 kopje të këtij libri që mbijetuan. Karakterizohet nga shtypje me cilësi të lartë dhe të pastër me dy ngjyra, të kuqe dhe të zezë, me shkronja të formuara imët. Është zbukuruar me inicialet e shtypura nga copëza druri në frymën e Rilindjes me gjurmë të traditave të vjetra të dorëshkrimit. Në cilësinë e shtypjes dhe dekorimit të tij, konsiderohet të jetë në të njëjtin nivel me prodhimin venecian në atë kohë. Biblioteka Kombëtare e Malit të Zi "Djurdje Crnojevic"Cetinje botoi 600 faksimile të Octoechos të Tonit të Parë në 1987.

Oktoech i Tonit të Pestë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oktoeku i Tonit të Pestë paraqet litografin e parë të ilustruar të Sllavisë së Jugut . Ruhet në fragmente, më të gjata që përmban 37 gjethe. Ajo ka gjashtë ilustrime prerje druri, të bëra nga një artist i cili arriti të vendoste kompozime mjaft komplekse me shumë personazhe në një hapësirë relativisht të vogël.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Samardžić, Radovan (1892). Istorija srpskog naroda: Doba borbi za očuvanje i obnovu države 1371-1537 (në bullgarisht). Srpska knjiiževna zadruga. fq. 419. Marrë më 17 dhjetor 2013. Прва књига коју су одштампали био је Октоих првогласник, који је завршен 4. јануара 1494. године.