Lidhja Botërore e Myslimanëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lidhja Botërore e Myslimanëve (Arabisht: رابطة العالم الإسلامي) është organizatë jo-qeveritare bazuar në Mekë, Arabia Saudite që përhap mësimet islame.[1][2] Organizata jo-qeveritare u financua nga qeveria arabe prej fillimit të saj më 1962,[3] me këtë kontribut u rrit deri rreth 13 milionë dollarë më 1980.[1]

Abdallah Ben Abdel Mohsen et-Turki është Sekretari i Përgjithshëm.[1] Organizata përhap fenë islame, duke inkurajuar Davetin dhe konvertimin e jo-myslimanëve, dhe promovon apologjetikë kundër kritikave të Islamit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhja Botërore e Myslimanëve u themelua gjatë një takimit të Koferencës Gjenerale Islamike, e cila u mbajtë në Mekë më 14 Dhul-Hixhe 1381 (18 maj 1962).

Pas një takimi të 22 udhëheqësve fetarë myslimanë të mbajtur në vitin 1962, Lidhja Botërore e Myslimanëve e pa dritën nën kujdesin e princit Feisal.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Formimi i opinionit publik islam në lidhje me çështjet e ndryshme të shqetësimit të myslimanëve, në suazat e Kuranit të Shenjtë dhe Sunnetit
  • Luftimi i inkursioneve ideologjike dhe mendimi i gabuar.
  • Përkrah lirinë e predikimit në rrugën e Allahut.
  • Përpjekja për të mbrojtur xhamitë dhe pronat e xhamisë kundër sulmit.
  • Ruajtja e dhuntive islame.
  • Mbrojtja e të drejtave të pakicave myslimane.

Këshilli Përbërës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli Përbërës është autoriteti më i lartë në Ligën Botërore të Myslimanëve. Këshilli përbën gjashtëdhjetë dijetarë myslimanë që përfaqëson njerëzit dhe pakicat myslimane. Anëtarët emërtohen sipas vendimit të Këshillit.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c "Muslim World League and World Assembly of Muslim Youth". Pew Research Center. 15 sht 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Golam W. Choudhury; James Piscatori; Saad S. Khan. "Organization of the Islamic Conference". The Oxford Encyclopedia of the Islamic World. The movement for Pan-Islamic unity, however, was not without some results. Its tenacious adherence to the concept of a united world of Islam ultimately triumphed in the 1960 S, when new and more vigorous attempts to develop bonds among Muslim countries emerged. The Saudi crown prince, later King Fayṣal, led this new effort, motivated by his desire to contain Egyptian president Gamal Abdel Nasser's Arab nationalism. He toured Pakistan, Iran, Jordan, Sudan, Turkey, Morocco, Guinea, Mali, and Tunisia advocating an Islamic ummah. In 1962 Saudi Arabia also established a philanthropic organization, the Muslim World League (Rābiṭat al-ʿĀlam al-Islāmī) to combat socialism and secularism. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Islam in the World Today: A Handbook of Politics, Religion, Culture, and Society. Cornell University Press. fq. 745–. ISBN 0-8014-6489-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)